.

 

 

 

 

 


.

SPLIT - Na zatvorsku kaznu od 50 godina, najveću dosad dosuđenu u Hrvatskoj, nepravosnažno na splitskom 
Županijskom sudu osuđen je Luka Juretić (26) iz Solina zbog teškog ubistva svog 92-godišnjeg komšije i pokušaja ubojstva njegove supruge (87).Juretić je optužen da je 2019. komšiju brutalno usmrtio nožem, batom i čekićem, a komšincu izudarao po glavi, od čega je preminula dva mjeseca kasnije. U stan je solinski monstrum ušao tako što je došao na vrata bračnog para i molio brašno za palačinke, Za teško ubistvo Vicenca Uvodića Juretić je u ponedjeljak dobio 35 godina, dok je za teško ubistvo u pokušaju njegove supruge Senke Uvodić dobio 23 godine te mu je izrečena jedinstvena kazna od 50 godina. Juretić nije bio u sudnici na izricanju presude, a uz kaznu dugotrajnog zatvora je dobio i mjeru obveznog liječenja od zavisnosti.
 
U svojoj obrani pred sudskim vijećem kojim je predsjedao sudija Dinko Mešin rekao je da se ničeg ne sjeća, kao i da je taj dan bio zbunjen te uplašen kada su ga odveli u policiju. Zamjenica Županijskog državnog tužilaštva Rene Laura je u svom završnom govoru istakla da je Juretić "ušao u stan svojih komšija na vrlo prevaran način. Pustili su ga u stan uz puno povjerenje jer je tražio brašno za palačinke", istakla je tužiteljka, zatraživši kaznu dugotrajnog zatvora. Branitelj Luke Juretića, splitski advokat Boris Majić je u svom završnom govoru kazao da su "predmeti koje je policija zaplijenila oduzeti nezakonito i da su bezvrijedni te se ne može govoriti o koristoljublju, ali ni o nemoći žrtava s obzirom da je bračni par, po kazivanju njihova sina, bio dobrog zdravlja i mogli su se sami o sebi brinuti". Zaključio je da bi "s obzirom na to da se njegov klijent ničega ne sjeća bi bilo najbolje osloboditi ga".
 
Tokom suđenja je utvrđeno da je Juretić 24. januara 2019. došao do vrata stana svojih komšija, a kada mu je Senka Uvodić otvorila, Juretić je pitao za malo brašna. Kada je krenula prema kuhinji, ostavivši otvorena vrata, Juretić ju je izudarao čekićem i batom po glavi. Slomio joj je ruku i nanio teške i po život opasne povrede od kojih je preminula dva mjeseca kasnije na liječenju u splitskoj bolnici. U svom je krvavom pohodu napao i Senkinog supruga Vicenca (92) kojega je udario 13 puta po glavi, i to pet puta batom za meso i sedam puta čekićem, da bi ga na kraju ubo nožem u stomak, nakon čega je umro. Juretić je iz stana potom ukrao ručni sat, zlatni nakit, kovanice, čokoladice, upaljače i spajalice. Otišao je zatim dva sprata iznad u svoj stan u kojem je kasnije i uhapšen zahvaljujući tome što je Senka Uvodić još uvijek bila živa te je rekla ko ih je napao.   piše Index.hr.