.

 

 

 

 

 


.

Stručnjak otkrio zašto i kako nastaju! Na sjednici Vlade je gostovao profesor Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.
 U svojoj prezentaciji je otkrio proces iza nastajanja urušnih vrtača te govorio o pratećem riziku za lokalno stanovništvo. Naveo je kako se osamdeset rupa, koliko ih se dosad zabilježilo, stvorilo postupnim i dugotrajnim ispiranjem (sufozijom) sitnozrnastog materijala iz pokrovnih naslaga koji odlazi u okršeno, vapnenačko podzemlje. Na taj način i u pokrovnim naslagama ispod površine nastaju šupljine koje se postupno proširuju prema površini, sve do konačnog sloma vršnog dijela i urušavanja u podzemlje.
 
Nastaju blizu kuća, teško ih je predvidjeti  “Na početku su se pojavljivale blizu kuća, a kasnije i u polju. One nastaju vrlo brzo i naglo, u nekoliko sekundi. Pričali smo sa stanovnicima i rekli su nam kako dan prije pojave rupe nisu primijetili nikakva uleknuća tla. Ne možemo predvidjeti lokaciju gdje će se pojaviti. Utvrdili smo da postoji veliki rizik za stanovništvo”, rekao je prof. Tomljenović.
 
Nije propustio upozoriti kako se može pretpostaviti da će se rupe na području Mečenčana i Borojevića pojavljivati i dalje kao i da nose “izrazito veliku geološku opasnost i geološki rizik za stanovnike”. Također je prezentirao i metode kojima bi se mogao umanjiti geološki rizik na zahvaćenom području. Profesor je zaključio da je nužno hitno provesti geofizičke izmjere kojim bi se pouzdano izvidjela geološka građa podzemlja te detektirale možebitne lokacije za nastanak urušnih vrtača u budućnosti. (novi.ba)