.

 

 

 

 

 


.

Nakon nepunih dva mjeseca od formiranja, u Skupštini Kosova izglasano je nepovjerenje vladi Albina Kurtija, 

na zahtjev njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova (DSK), prenosi RSE.  Glasanje je uslijedilo nakon cjelodnevne rasprave koja se vodila uglavnom između poslanika vladajućih partija, pokreta Samoopredeljenje i DSK.

I pored poziva pokreta Samoopredeljenja da se ne ruši Vlada u trenutku kada se Kosovo suočava sa korona virusom, 82 poslanika glasalo je za, 32 protiv a jedan glas je bio uzdržan.

Predsjednica Skupštine Vjosa Osmani, inače iz redova DSK, izjasnila se protiv prijedloga njene partije.

Sjednicu je inicirao koalicioni partner Albina Kurtija, DSK, uz obrazloženje da među njima nema saradnje koje bi trebalo da bude. Odnosi među njima su posebno pogoršeni kada je Kurti smijenio prošle sedmice njihovog ministra policije Agima Veliu jer je podržao predlog predsednika Kosova Hašima Tačija o uvođenju vanrednog stanja zbog korona virusa, čime se Kurti protivi smatrajući da njegova vlada drži situaciju pod kontrolom.

U slučaju vanrednog stanja, Nacionalni savjet bezbjednosti na čelu sa Tačijem preuzima izvršne funkcije u upravljanju situacijom. Kurti je tu ideju Tačija nazvao "pokušajem puča".

U završnom obraćanju, Kurti je rekao da je u odnosima sa DSK imao jedan problem - to što je centar odlučivanja te partije nije u Prištini, već u mjestima odakle dolaze predsjednik DSK Isa Mustafa i bivši ministar unutrašnjih poslova Agim Veljiu, aludirajući da oni odlučuju o svemu, a ne partija. Kurti je smijenio Veljiua prošle sedmice, a to je bio okidač za privođenju kraja njihove zajedničke vladavine.


On se takođe osvrnuo i na "tešku komunikaciju" koju je imao sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika za pregovore Kosova i Srbije, Ričardom Grenelom, koji je tražio od Kurtija "ukidanje takse i tačka", bez uvođenja recipročnih mjera, a sa čime se Kurti nije složio.

Protiv izglasavanja nepovjerenja vladi bila je predsjednica Skupštine Vjosa Osmani iz redova Demokratskog saveza Kosova. Na samom kraju sjednice a pre glasanja, ona je rekla da je njena partija predala jedan takav prijedlog na glasanje u vrijeme kada svijet pati zbog korona virusa, a da Vlada Kosova odlazi u vrijeme kada građani imaju najviše potrebe za njom.   (Vijesti.ba)