.

 

 

 

 

 


.

Ti junaci ratovali su tuđim životima i prosipali tuđu krv. Takvi su uvijek bili i takvi su ostali. Da je to tako, 

vi u Bosni i Hercegovini znate to najbolje - kaže Vučinić.

Incidenti u Skupštini Crne Gore usmjereni su da podstaknu poluobrazovani prosti narod, već nahuškan protiv drugih vjera, naroda i crnogorske države, vjerski zatucanoga svijeta i cijele opozicije koja za novac prodaje slobodu svoje zemlje, da nasrnu na ustavni poredak, s ciljem da ga sruše i zemlju anektiraju Srbiji.

Poručio je ovo potpredsjednik savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Vučinić se osvrnuo na usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koje je kasno uvečer u četvrtak izazvalo haos u crnogorskom parlamentu.
 

Mračnjačka ratnohuškačka organizacija
 

Vučinić pojašnjava da je na samoj sjednici Skupštine Crne Gore bilo predloženo oko 150 amandmana, s ciljem da se diskvalifikuje cijeli Zakon i odugovlači s njegovim donošenjem.

- Dva od njih su "pogađala u sridu" problema. Prvim, podnosioci su tražili da se iz Zakona isključi član 62. koji crkvenu imovinu ponovo uzakonjuje na državu, a drugim da se Beogradskoj patrijaršiji u vlasništvo prepiše i preostalih, nešto preko 30 kvadratnih kilometara crkvenoga zemljišta, koje je, inače, u vlasništvu države - navodi Vučinić.

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da svu odgovornost za posljedice donošenja ovog zakona snose direktno poslanici koji su glasali "za", Vlada koja ga je predložila i predsjednik Milo Đukanović.

Naš sagovornik smatra da se "od te mračnjačke ratnohuškačke organizacije koja sebe naziva Srpskom crkvom, iako se ne temelji na jevanđelju, ne može očekivati ništa drugo sem takvu poruku očite nemušte prijetnje".

- Bijesni su što Zakon temelji pravni osnov da će njen ekskluzivni status, koji joj je omogućio da se izdigne u državu iznad države, biti likvidiran. On joj onemogućava da prodaje zemljište na primorju, gradi hotelske komplekse, zloupotrebljava prihode manastira Ostrog i da se bavi politikom. A tek je bijesna što će domicilna Crnogorska pravoslavna crkva, koju su 1918. vojno-žandarmerijski bajoneti iz Beograda ukinuli, povratiti status domicilne crkve, sa svim konsekvencama koje iz takvoga statusa proishode - dodaje Vučinić.

Demantovao je tvrdnje iz Mitropolije Crnogorsko-primorske SPC da je pretučen episkop dioklijski Metodije tokom protesta protiv donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.
 

Beogradska fabrika laži

- Episkop dioklijski Metodije nije ni taknut, a kamo li prebijen. Eno ga živ i zdrav. Nego je s ciljem diskvalifikacije vlasti koje su donijele Zakon, ali i same države, beogradska fabrika laži, inače, najveća na Balkanu, tu laž proširila po portalima i drugim medijima - naglašava Vučinić.

Potom nam je malo detaljnije obrazložio razloge donošenja pomenutog zakona.

- Koristeći se neredovnim političkim prilikama koje su vladale u vrijeme srpske okupacije Crne Gore, između 1989. i 2006., korupcijom i silom beogradske vojske zvane JNA i žandarmerije, Beogradska patrijaršija je u vlasništvo nezakonito upisala oko 12 kvadratnih kilometara crkvenoga zemljišta, većinu od oko 600 crkava i oko 60 manastira - govori Vučinić.

To je, napominje naš sagovornik, oduvijek bila imovina u vlasništvu države, sela i bratstava.

- Ta imovina, koju ona koristi već trideset godina, počev od 1989., Beogradskoj patrijaršiji donosi enormne prihode. Između ostaloga, ona ih investira u rušenje ustavnoga poretka, radi dovođenja na vlast velikosrpskih stranaka koje su trebale da politiku zemlje usaglase s beogradskim interesima i u destabilizaciju političkih prilika u Bosni, Makedoniji i Hrvatskoj - konstatuje Vučinić.
 

Bijesni napadi svetosavskih popova i političara

Samo iz manastira Ostrog, nastavlja, Beogradska patrijaršija godišnje prihoduje oko 50 miliona eura. Namjerila se bila da gradi i turistički kompleks na 30 hektara zemljišta, u vlasništvu manastira Gradište u Buljarici kod Petrovca.

- Upravo ovim zakonom, članom 62., utemeljen je zakonski osnov za povraćaj nezakonito prepisane crkvene imovine s Beogradske patrijaršije na državu. Taj član je i uzrok bijesnih napada svetosavskih popova i političara iz Podgorice i Beograda na državno rukovodstvo, na sve Crnogorce i na zemlju - riječi su Vučinića.

Na kraju smo ga upitali može li se u Crnoj Gori u narednom periodu zbog donošenja ovog zakona očekivati stišavanje bure ili, pak, povećanje tenzija?

- Ne treba se plašiti prijetnji koje dolaze s visokih crkvenih i političkih adresa iz Beograda, Banjaluke i Podgorice. Taj svijet koji ih izriče, u vrijeme ratova u bivšoj zajedničkoj domovini, raspirivao je međunacionalnu i međuvjersku mržnju, huškao omladinu da gine za njihove lične interese, junačio se u medijima i sa skupštinske govornice, i pljačkao državnu i privatnu imovinu. Ti junaci ratovali su tuđim životima i prosipali tuđu krv. Takvi su uvijek bili i takvi su ostali. Da je to tako, vi u Bosni i Hercegovini znate to najbolje - zaključio je Vučinić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

 

(Vijesti.ba)