.

 

 

 

 

 


.

Border Violence Monitoring Network (BVMN) je mreža nevladinih udruga koje se bave pravima migranata i izbjeglica,
 a u svojem novom izvještaju za oktobar 2019. prozivaju hrvatske vlasti za kršenje ljudskih prava migranata i provođenje ilegalne politike pushbacka tj. sustavnog nasilja nad njima. U izradi izvještaja za oktobar aktivisti BVMN-a su, između ostalog, obavili 30 razgovora s migrantima i zabilježili njihova iskustva. U izvještaju se ističe da je u listopadu zabilježen “visok broj iznimno brutalnih pushbackova i incidenata policijskog nasilja”, a naročito je užasavajuća priča o podrumu na graničnom prelazu Bajakovo u kojemu hrvatska policija, tvrde udruge, premlaćuje migrante.
 
Podrum za mučenje migranata na Bajakovu
“U tom su podrumu maloljetnike, od kojih su neki stari tek 12 godina, službenici hrvatske granične policije tukli šakama i palicama. Jedno svjedočenje prostoriju opisuje kao veliku 2 sa 4 metra kvadratna, a do nje se dolazi stepenicama koje vode ispod prostorija na graničnom prijelazu”, navodi se u izvještaju BVMN-a, u kojem stoji i da se u tu malu prostoriju bez prozora ponekad ubacuje i skupine migranata.
Tokom boravka u podrumu na Bajakovu migranti nemaju pravo na odlazak u WC ni pristup vodi ili hrani, a uskraćeno im je pravo na traženje azila, stoji u izvještaju. Jedan 16-godišnji Afganistanac je opisao da su ga u tom podrumu držali više od sat vremena te ga tukli šakama i pendrecima, navodi se. Na jednom maloljetniku je hrvatska policija koristila i elektrošoker te ga bacala o zid podruma, tvrde udruge.
“Slučajevi zabilježeni u listopadu otkrivaju da je podrumska prostorija diskretna lokacija na kojoj policajci mogu zlostavljati tranzitne skupine migranata i u kojoj su policajci zaštićeni od pogleda vozača koji prelaze granicu”, navodi se u izvještaju. Podsjećaju i da su mediji izvještavali o “garaži za mučenje” u Korenici, u koju policija dovodi uhvaćene migrante.
 
Skidanje i seksualno zlostavljanje migranata
U izvještaju se navodi da hrvatska policija sve više koristi razodijevanje migranata kao još jedan način zlostavljanja. Dolazak zime i hladnijeg vremena čini takvu policijsku taktiku naročito opasnom jer može dovesti do hipotermije, kao i ozljeda ruku i nogu, potonjih naročito kada policija tjera migrante da bosi hodaju kroz hladne potoke, što je također zabilježeno kao česta praksa, tvrde udruge, a prenosi Index.hr.