.

 

 

 

 

 


.

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac upozorio je povodom najnovijih napada na građane 
srpske nacionalnosti na kninskom području, da situacija u Hrvatskoj u pogledu međuetničke tolerancije nije dobra i da Zagreb postaje faktor nestabilnosti u regionu.
On je ukazao da je u proteklih dva ili tri mjeseca povećan broj vrlo ozbiljnih nasilnih radnji prema ljudima, njihovoj imovini i etničkoj pripadnosti, i to je, nažalost, ono što Hrvatsku izdvaja od ostataka prostora bivše Јugoslavije i gdje "preuzima vrlo neslavnu zastavu".
 
- U pogledu stanja mira, bezbjednosti, poštivanja Ustava i zakona, te međunarodnih ugovora koje je Hrvatska potpisala, poštivanja povelja međunarodnih organizacija čija je članica, od UN, NATO-a, Savjeta Evrope i EU, situacija u Hrvatskoj nije dobra", dodaje lider SDSS-a za Radiosarajevo.ba.
 
Prema njegovim riječima, situacija u toj zemlji se pogoršava od 2014. naovamo, iako je dolaskom aktuelnog premijera Hrvatske Andreja Plenkovića na vlast to bilo zaustavljeno, ali se onda, nakon kratkog vremena, ponovo obnovilo i sada iznova kulminira.
 
Pupovac smatra da to u svakom slučaju jeste manifestacija netolerancije, što je tijesno povezano sa istorijskim revizionizmom koji se u Hrvatskoj ogleda u tome da se pokušava rehabilitovati ustaški pokret i ustanoviti ga u novom evropskom kontekstu, u novoj evropskoj Hrvatskoj.
 
On kaže da u tome značajnu ulogu imaju pojedini članovi episkopata lokalne Katoličke crkve i klera uopšte, pojedine veteranske organizacije, političke stranke i nevladine organizacije koje su nastale uz tijesnu povezanost sa ovom crkvom.
 
- Ta vrsta istorijskog revizionizma u kojem se u evropskom kontekstu želi rehabilitovati ustaštvo, a optužiti sve druge: Јugoslaviju, socijalistički poredak, komunistički pokret, druge narode na prostoru bivše Јugoslavije, to jeste Srbe i ostale, to je nešto što je matrica po kojoj se to odvija u Hrvatskoj - rekao je Pupovac.
 
On kaže da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti i produbljivanja nepovjerenja na prostorima bivše Јugoslavije i da predstavlja svojevrsnu "crnu ovcu" za međuetničke odnose na ovim prostorima.
 
- Nažalost, aktuelna kampanja za predsjedničke izbore pokazuje da se većina kandidata ili dobar dio natječe u tome ko će se više dodvoriti toj vrsti političke filozofije koju sam oslikao kao istorijski revizionizam, rehabilitaciju ustaškog pokreta - rekao je Pupovac.
 
Predsjednik SDSS-a ukazao je da borba za ove vrijednosti može ostati dugo prisutna u hrvatskom društvu.
 
Pupovac podsjeća da je doprinio tome da Hrvatska bude priznata kod ključnih međunarodnih institucija i asocijacija, da može biti prihvaćena i priznata, a ona to povjerenje vrlo brzo troši.
 
 
(Vijesti.ba / SRNA)