.

 

 

 

 

 


.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izazvala je žestoke reakcije izjavama o BiH tokom službene posjete Izraelu prije nekoliko dana.
Ona je u Izraelu govoreći o BiH kazala kako je to nestabilna država pod kontrolom radikalnog islamizma i utjecajem Irana. Puna 24 sata trebala su joj da demantuje svoje riječi pravdavši se kako to nije rekla, ali već je bilo kasno.
 
Ozbiljni ljudi, prije svega iz Hrvatske, poput bivšeg predsjednika Mesića, Drage Pilsela, Rade Borić…koji poznaju rad hrvatske predsjednice, smatraju kako je ona ipak sve to rekla, ali kada je vidjela koliku štetu je napravila, pokušala se izvući. Prekasno.
 
Ovo nije prvi put da hrvatska predsjednica mora popravljati svoje skandalozne izjave i poteze.
 
Prošle godine je dala intervju za austrijski list Kleine Zeitung, a intervju je odmah nakon objavljivanja izazvao žestoke reakcije u Hrvatskoj, kao i brojna ismijavanja putem društvenih mreža. I u tom intervjuu je govorila loše o muslimanima.
 
„Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopšteni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze nama da bi agitirali za radikalne ideje“, kazala je ona komentirajući priliv migranata u Evropu.
 
Na njene komentare o muslimanima u Hrvatskoj reagovao je odmah Aziz ef. Hasanović, muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj.
 
„Nemalo sam ostao iznenađen natpisima u medijima o navodnoj izjavi predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović o muslimanima u Hrvatskoj i odnosima koji vladaju u društvu. Imajući u vidu našu vrlo dobru dosadašnju saradnju, a isto tako i negativna iskustva po pitanju povjerljivosti pojedinih natpisa, ovim putem ipak želim skrenuti pažnju na nekoliko stvari. Islamska zajednica u Hrvatskoj je vjerska zajednica čije poslanje se temelji na principu naređivanja dobra i radu za opće dobro te odvraćanje od zla. U namjeri da učinimo što je moguće više dobra, sa svima sarađujemo na tom putu u dobroj vjeri“, kazao je Hasanović.
 
Nakon reakcije muftije Hasanovića, reagovali su iz Ureda hrvatske predsjednice kazavši kako je iz intervjua izbačen jedan dio rečenice, koji je promijenio rečenicu iz konteksta. Na isti način se Kolinda Grabar-Kitarović pravdala i kada je u javnost plasirala famoznu izjavu o postojanju oko 10.000 radikalnih muslimana u BiH.
 
Hrvatska predsjednica u svemu vidi problem osim u svom djelovanju i djelovanju stranke kojoj pripada – HDZ. HDZ-ovi zastupnici u Evropskom parlamentu su tokom prošlogodišnjeg glasanja o Izvještaju o Mađarskoj i jršenju ljudskih prava u ovoj zemlji, glasali protiv Izvještaja iako su zastupnici ostalih stranaka iz grupacije EPP u EU glasali ZA. HDZ je i tada izabrao Orbana ispred vrijednosti na kojima počiva moderna Evropa.
 
Javnost u Hrvatskoj i regionu dugo vremena su zabavljale njene izjave o standardu i načinu života u nekadašnjoj Jugoslaviji.
 
„Decenijama je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske'. Ko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor“, govorila je predsjednica Hrvatske. S obzirom da je i sma predsjednik nekadašnje Jugoslavije Josip Broz Tito bio nacionalno opredijeljen kao Hrvat, ovakve izjave hrvatske predsjednice nisu ništa drugo nego još jedna laž u svrhu manipuliranja hrvatskom desnicom.
 
„Odrasla sam u komunizmu i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta i da ne moram vlastima saopštavati koliko ću hljeba trebati iduće sedmice“, isticala je ona iako zvanični podaci pokazuju da je u Jugoslaviji postojalo 85 različitih vrsta jogurta i kiselog mlijeka, što je još samo jedan pokazatelj da hrvatska predsjednica kada govori ne vodi uopšte računa o činjenicama. Zapravo, ona je u velikom ratu s njima.
 
Ona je također govorila i kako se u Jugoslaviji nije smjelo putovati, kako se nije moglo izaći iz zemlje, a koliko je u ratu sa činjenicama najbolje pokazuje podatak da se ona lično školovala u inostranstvu. Nikad nije dala odgovor kako je uspjela izaći iz zemlje ako se nije smjelo.
 
Hrvatska danas predstavlja jednu od vodećih zemalja kada je u pitanju porast nacionalizma i fašizma. Koliko god se hrvatska predsjednica trudila uvjeriti domaću i stranu javnost u suprotno, očito, u tome ne uspjeva. Naprotiv, svojim izjavama najčešće samo pogoršava stvari.
 
Kolinda Grabar-Kitarović boravila je prije više od godinu dana u desetodnevnoj posjeti zemljama Južne Amerike gdje je obišla Argentinu, Čile i Brazil, a tokom posjete Argentini izazvala je žestoke kritike hrvatske i međunarodne javnosti.
 
U glavnom argentinskom gradu Buenos Airesu hrvatska predsjednica se sastala s Hrvatima koji žive u toj zemlji, a radilo se uglavnom o sljedbenicima i simpatizerima zločinačkog ustaškog pokreta.
 
„Hrvati u Argentini dijelili su sudbinu svoga naroda i za vrijeme trajanja bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, tražili i našli prostor slobode, u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine. Tih vremena i brojnih zaslužnih pojedinaca i žrtava sjećaju se i mnogi te im dugujemo zahvalnost što su živim čuvali i sačuvali duh vjere u slobodnu i samostalnu hrvatsku državu“, kazala je Grabar-Kitarović u Buenos Airesu.
 
Njena izjava izazvala je žestoku reakciju Centra Simon Wiesenthal, iz kojeg su poručili kako su takve izjave neprimjerene, jer su se među tim Hrvatima, koji su našli utočište u Argentini, nalazili i jedni od najvećih zločinaca 20. stoljeća među kojima su šef nacističke tvorevine u Hrvatskoj Ante Pavelić, šef ustaške tajne policije Eugen Dido Kvaternik i upravitelj koncentracionog logora Jasenovac Dinko Šakić.
 
„Izjave predsjednice Grabar-Kitarović ispiru neke od najgorih ratnih zločinaca Drugog svjetskog rata. Pitanje je samo izviru li njezine izjave iz divljenja prema ubicama iz reda ustaša ili neznanja o njihovom postratnom bijegu“, kazao je lovac na naciste Efraim Zuroff, direktor istočnoevropskih poslova Centra Simon Wiesenthal.
 
Argentinski novinar Uki Goni proveo je istraživanje o skrivanju brojnih nacističkih i fašističkih zločinaca u Argentini nakon Drugog svjetskog rata o čemu je objavio knjigu „Prava Odessa; krijumčareći naciste u Peronovu Argentinu“. U knjizi se navodi najmanje 100 visokih dužnosnika ustaškog režima koji su našli utočište u Argentini nakon poraza NDH. To su upravo ljudi za koje hrvatska predsjednica tvrdi da su borci za slobodu hrvatskog naroda.
 
Američki State Department u svom godišnjem izvještaju o slobodama upozorio na porast ustaštva u Hrvatskoj, isto su uradile i neke evropske institucije. Hrvatska predsjednica se javno hvali kako sluša pjesme Marka Perkovića Thompsona i pušta ih djeci u autu, dok su brojne zemlje EU tom pjevaču ustaških pjesama zabranile održavanje koncerata. Sve su to jasni pokazatelji u kakvom stanju se danas nalazi Hrvatska.
 
To je slika današnje Hrvatske čiji najviši državni predstavnici drže moralne lekcije BiH.
 
 
 
Piše: Haris Ljevo     (Vijesti.ba)