.

 

 

 

 

 


.

„Mi smo pred kolapsom, šaljite sve raspoložive radnike…
“Koordinacija ugostitelja Hrvatske nastavila je pritisak na Vladu i Ministarstvo rada Republike Hrvatske tvrdeći kako se hrvatski ugostitelji nalaze pred kolapsom poslovanja koji će imati dalekosežne negativne posljedice na hrvatski turizam, a sve zbog izostanka podrške i razumijevanja Vlade u pronalasku prijeko potrebne radne snage, Prilikom savjetovanja o potrebama kvota za uvoz stranih radnika, zatražili smo krajem listopada 2018. godine potrebnu kvotu od 17.955 ljudi -ističu.
 
Ta brojka je predložena na temelju tadašnje demografske situacije Republike Hrvatske, koja je danas još poraznija nego prije godinu dana. Pored 15.611 odobrenih kvota za radnike i 1600 dostupnih domaćih radnika na listi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskoj trenutno nedostaje čak 5000 radnika“, tvrde u Koordinaciji, dodajući kako je to rezultat stalnog iseljavanja sposobne radne snage, za koje različite političke opcije nisu uspjele pronaći adekvatno rješenje. Takav negativni trend, napominju, nastavlja se i dalje, i to tik pred turističku sezonu.
 
Koordinacija ugostitelja Hrvatske apelira na Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje da spomenutih 1600 raspoloživih radnika na obali za rad u turizmu i ugostiteljstvu još danas uputi u najbliže turističke i ugostiteljske objekte kako bi otvorili dijalog za zapošljavanje. Također, apelira se na Vladu da se suoči s ozbiljnošću ove situacije, te da hitno donese odluku o dodatnih 5000 kvota u sektoru turizma i ugostiteljstva.  .slobodna-bosna.ba