.

 

 

 

 

 


.

Dačić je, naime, na predstavljanju projekta nevladine organizacije

„Crime Stoppers Global Solutions“ upozorio da će se mnogi iz regiona koji su se borili na strani Islamske države vratiti sa fronta Bliskog istoka i sa sobom donijeti virus ekstremizma, koji je na području kakav je Balkan više nego zapaljiv.Dačić tvrdi da su posebno Kosovo i BiH jedni od većih regrutnih centara za borce koji odlaze na Bliski istok da se bore na strani Islamske države. Dodaje da je upravo područje Balkana bilo plodno tlo na kojem je početkom 90-tih godina, tokom rata u BiH, posijano sjeme “islamskog ekstremizma”, imajući u vidu činjenicu da se u tom ratu borilo blizu 7.000 stranih boraca, mahom veterana iz Afganistana.

“Neki od njih ostali su u regionu i poslije sukoba, a sa njima je ostala i njihova neprihvatljiva i anticivilizacijska ideologija, pa su upravo odavde neki od uvezenih terorista učestvovali u napadima u Americi, Velikoj Britaniji, Španiji i Francuskoj”, kazao je Dačić. Ovakve tvrdnje su tek posljednji u nizu pokušaja Ivice Dačića i aktuelne srbijanske vlasti da negira činjenicu da je isto zlo predvođeno Miloševićem pogodilo i Bosnu i Hercegovinu i Kosovo Pokušaj je to i da se opravdaju zločini pa i genocid nad bosanskim muslimanima, i naknadno promijeni uzrok rata u BiH. Dačić želi reći da su u agresiji na BiH srpski zločini bili opravdani jer su počinjeni u odbrani od prodora radikalnih islamista. Međutim, zanemaruje elementarnu činjenicu da su arapski borci došli u BiH nakon što su već bili počinjeni najbrutalniji zločini nad bosanskim muslimanima kojima je prijetio potpuni biološki nestanak.

Niti jednog muhadžahedina nije bilo u Banja Luci 1992. godine, ali su svi tamošnji muslimani protjerani i uklonjeni tragovi njihovog vjekovnog postojanja. Mudžahedina nije bilo ni u Podrinju, nego su zvjerski pobijeni i protjerani upravo bosanski muslimani. I te činjenice niko pa ni Miloševićev nasljednik Dačić ne može falsifikovati i promijeniti.

Izvor: Vijesti.ba