.

 

 

 

 

 


.

Hrvatski europarlamentarka Željana Zovko komentirala je skandal nastao zbog sudjelovanja hrvatskog veleposlanika 

u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechija i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na obilježavanju dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, prenosi Hina.Željana Zovko (HDZ/EPP) je, također  ocijenila da Hrvatska zbog nazočnosti veleposlanika i čelnika HDZ-a BiH ne bi trebala imati bilo kakvih problema.

"Zašto bi (Hrvatska) imala probleme? Ne vidim zbog čega bi trebala imati probleme. U svim kriznim i kompleksnim zemljama morate razgovarati i morate imati uvid u to što se dešava, a ne raditi neke medijske hajke na osnovu još uvijek neutvrđenih činjenica", rekla je Zovko, koja suradnju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika bosanskohercegovačkog HDZ-a opisuje "kao izvanredno razumijevanje između dvaju partnera".

Napomenula je kako apsolutno podržava nazočnost predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića spornoj ceremoniji, jer BiH je "zemlja nastala na mirovnom dogovoru, gdje vi morate imati otvorene sve linije i sve kanale komuniciranja".

Napomenula je da, koliko je njoj poznato, Čović nije bio nazočan prilikom dodjele nagrade Slavku Lisici, pravomoćno osuđenom u Hrvatskoj za zločine u Šibeniku.
Zovko se slaže da se Del Vechio mora očitovati o svojem postupku, ali napominje kako je BiH zemlja specifičnih okolnosti.

"Hrvatski veleposlanik (Del Vechio) je dugogodišnji veleposlanik i ja apsolutno cijenim njegovo iskustvo i njegove procjene. Biti veleposlanik u jednoj kompleksnoj zemlji kao što je BiH nije ni malo lako", rekla je Zovko, prenosi Hina.

(Vijesti.ba)