.

 

 

 

 

 


.

00a1 27sta ne u friziderOvaj tekst objavljen je na stranici "Ordinacija.vecernji.hr", a mi ga prenosimo u cijelosti.

 

Zagledate li se malo bolje u unutrašnjost vašeg hladnjaka, sigurni smo da ćete u njima pronaći barem 5 od ovih 10 namirnica kojima tamo nije mjesto:

1. Voćni jogurti: Jogurt s okusom jagode, borovnice ili vanilije mnogima je omiljeni doručak ili međuobrok, a rijetki znaju da sadrži tri puta više kalorija od običnog jogurta.

2. Kečap: Pokušavate smanjiti unos šećera, ali kečap i dalje zauzima počasno mjesto u vašem hladnjaku? Izbacite ga! Ovaj popularni umak sadrži 4 grama šećera u jednoj jušnoj žlici. Jedite krumpiriće i jaja bez kečapa ili ga zamijenite s domaćom, ljutom marinadom.

3. Majoneza: Žlica ovog božanstvenog dodatka sendvičima sadrži 110 kalorija. Ista količina Dijon senfa sadrži 15 kalorija, ali koga briga! Majoneza je kraljica svakog sendviča, zato je izbacite iz hladnjaka – to je jedini način da je prestanete konzumirati.

4. Hrenovke: Trajne suhomesnate i prerađene proizvode stručnjaci povezuju s rakom debelog crijeva i želuca. U te proizvode ubrajamo hrenovke, šunke, kobasice ili sušenu govedinu koje većina ljudi svakodnevno konzumira.

5. Tonik: Užvate u trendu ispijanja džin tonika? Onda morate znati da se kinin, koji toniku daje jedinstveni gorak okus, zaslađuje s otprilike 100 kalorija na bočicu tonika od 2 dcl – to je gotovo ista količina šećera koju sadrži Coca-cola. Umjesto tonika, za koktele radije odaberite običnu soda vodu i obogatite je limetom. Učinak je isti, a ima puno manje kalorija.

6. Kremasti umaci za salatu: Ovi ukusni umaci najčešće obiluju nezdravim mastima. A gdje je masnoća, obično ima i šećera, soli ili umjetnih zaslađivača te brojnih sastojaka čije nazive je teško i izgovoriti. Radije začinite salatu maslinovim uljem uz malo soli i octa - jednostavno i ukusno.

7. Smrznuti pomfrit: U restoranima brze prehrane teško je odoljeti, a da uz omiljeni hamburger ne naručite porciju pomfrita i to je donekle razumljivo. Nemojte si zato otežavati život i čuvati u zamrzivaču, pored smrznutog špinata, ovu ukusnu, masnu i kaloričnu namirnicu. Budimo iskreni: ako pored špinata držite pomfrit, teško ćete se odlučiti za špinat.

8. Kiseli krastavci: Kiseli krastavci koje kupujete u trgovinama sadrže velike količine soli zbog čega ih treba izbjegavati u širokome luku. S druge strane, svježi krastavci izvrstan su odabir jer sadrže puno vode potrebne vašem organizmu. Također, bogati su antioksidantima i učinkoviti u sprečavanju upalnih procesa u organizmu. Dakle, kupite svježe krastavce, a želite li im pojačati okus učinite to s malo octa. Možete dodati i sol, ali vrlo malu količinu.

9. Gotova smrznuta pizza: Prosječna smrznuta pizza prava je kalorijska bomba. Uz približno 1900 kalorija, ona sadrži i 30 grama zasićenih masti i 5 miligrama natrija. Umjesto pizze u zamrzivač spremite bobičasto voće i povrće – vaše srce biti će vam zahvalno!

10. Pivo: Popijete li jedno pivo nakon posla, to čak može imati pozitivan učinak na vaše zdravlje. Ipak, to ne znači da biste u hladnjaku uvijek trebali imati paket od 6 limenki piva jer ćete vjerojatno često posezati za njima. Usto što se radi o praznim kalorijama, previše alkohola vodi ravno u zdravstvene poteškoće, mamurluk i - ne daj bože - alkoholizam. "Ordinacija.vecernji.hr"