.

 

 

 

 

 


.

00a1 27voda voce u flasiTekst objavljen na hrvatskom portalu "Zadovoljna", prenosimo u cijelosti. Čaša obične vode najbolji je prijatelj vašeg organizma,

a ona može postati još blagotvornija dodate li joj začine ljekovitih svojstava navedene u nastavku teksta. Dobit ćete superzdrav napitak za pospješavanje probave i čišćenje organizma. Ovaj blagotvorni napitak možete napraviti i u boci s vodom te ga ponijeti sa sobom na posao te piti tijekom dana. Ukusan će biti i ako istovremeno dodate dva začina - skupa dobro idu limunov sok i cimet, klinčić i listići metvice, sok limete i svježi krastavci, a sami isprobajte i druge kombinacije.

1. Svježe iscijeđeni limunov sok ili sok grejpa: Limun i grejp odlični su izvori vitamina C, vrlo važnog antioksidanta koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu. Također su dobri pročišćivači organizma te potiču probavu. Iscijedite pola limuna ili limete u bocu vode.

2. Svježi listovi metvice: Biljku metvice možete i sami uzgojiti u vrtu, na balkonu, a rast će i ako je držite unutra, samo je stavite pokraj prozora kako bi dobila dovoljno svjetla. Metvica, poznata i kao menta, aktivira žlijezde slinovnice i probavne enzime koji pomažu tijelu da apsorbira hranjive tvari iz hrane. Zbog svojih umirujućih svojstava pomaže kod želučanih tegoba.

3. Klinčić: Osim što pomaže kod problema s probavnim sustavom, uspješno se bori protiv parazita koji se mogu naći u ljudskom organizmu. Ubacite u vodu tri do pet cijela klinčića i ostavite da malo odstoje kako bi dali aromu vodi. Kad popijete vodu, klinčić možete pojesti, samo pazite jer je dosta ljut.

4. Korijen đumbira: Đumbir se već stoljećima koristi kao lijek kod loše probave, grčeva, mučnine i plinova. Uz to pospješuje cirkulaciju te djeluje protuupalno i protuvirusno. Đumbir veličine palca narežite na kockice i dodajte vodi. Kao i kod metvice, kad popijete vodu, đumbir možete pojesti, ali pažljivo jer je također vrlo aromatičan.

5. Kriške svježeg krastavca: Krastavci vodi daju fini svježi okus, a zato što plutaju možete ih jesti dok pijete vodu. Pomažu u uklanjanju toksina iz probavnog sustava te opskrbljuju tijelo vodom. Ne samo da sadrže antioksidanse i vlakna nego i pospješuju proizvodnju inzulina u gušterači. Kriške svježeg krastavca narežite na kvadratiće kako biste ih lako mogli jesti dok pijete vodu.

6. Cimet: Odličan je lijek protiv gljivica i virusa te pomaže kod loše probave. Pospješuje cirkulaciju, razgrađivanje masnoća tijekom probave i reguliranje glukoze u krvi tako što usporava vrijeme potrebno da hrana iz želuca ode u tanko crijevo. Komadić cimetova štapića stavite u vodu i pustite da kratko odstoji kako bi aromatizirao vodu. slobodna-bosna.ba