.

 

 

 

 

 


.

Kad pasivno agresivna osoba odluči potisnuti svoju ljutnju, koliko god ih puta upitate šta nije uredu, neće vam se nipošto otvoriti. 
Oni se nikada ne sukobljavaju s drugima, jer su uvjereni da su svi oko njih sposobniji, jači, pametniji i bolji od njih. Ovo su neke od osobina pasivno agresivnih ljudi:
1. Ljuti ste, ali to ne pokazujete,  Ovo je navika koja nikome neće pomoći. "Poricanje ljutnje je klasično pasivno agresivno ponašanje“, napominje psihologinja Whitson magazina "Psychology Today".
 
2. Durite se,  Još jedna strategija pasivno agresivnih osoba je povlačenje pred konfliktom tako da se duri. Psihologinja pojašnjava: “Kako je ovakvo ponašanje proizašlo zbog vjerovanja osobe da će izraz ljutnje samo pogoršati stvar, ona često koristi fraze, poput one da je sve uredu, kako bi izbjegla direktnu komunikaciju."
 
3. Odugovlačite i oklijevate,  Odgađanje obaveza, zadataka i nepouzdanost su, također, simptomi pasivno agresivnog ponašanja. Dok nas većina ponekad odugovlači s ispunjavanjem obaveza, ove će osobe koristiti odugovlačenje kao način da izbjegnu zadavanje novih zadataka kako ih ne bi morali direktno odbiti.
 
4. Šaljete dvosmislene poruke,  Komentari pasivno agresivne osobe ponekad znaju zaboljeti kao nož u leđa, ali na njih je teško odgovoriti. Zašto? Zato što oni to znaju reći na indirektan način, a vi ćete ispasti hipersenzibilna osoba ako se uvrijedite.
 
5. Vrijeđate ljude,  Biti pasivno agresivan znači nekoga na vrlo suptilan način uvrijediti kako bi se osjećali bolje, komentira Jodi Aman, psihoterapeut iz New Yorka, te dodaje: "Ova se radnja često odvija nesvjesno, posebno kad se netko osjeća loše, a oni žele biti u centru pažnje. Zato je dobro biti svjestan ovih činjenica ako se želite promijeniti ili ako se u nečijem društvu posebno loše osjećate."
 
6. Tretmani šutnjom,  Prema riječima dr. Williams, ovakvo ponašanje je tipično za pasivno agresivnu osobu - one žele da se zna za njihovu ljutnju, ali odabiru da o tome ne žele razgovarati.
 
7. Niste direktni,  Interesantan pristup pasivno agresivne osobe je taj da će svima reći da imaju problem s nekom osobom, ali nikad njoj direktno.
Kako pomoći pasivno agresivnoj osobi? Kada želite "raskrinkati" pasivno agresivne osobe i ukazati im na nelogičnost niza njihovih djelovanja, naoružajte se mnogim primjerima kako biste dočarali njihove postupke. Ako je ta osoba spremna priznati kako je iza svega potisnuta ljutnja zbog nečega, onda je trebate ohrabriti na daljnji razgovor - neka vam se otvori i iskreno prizna šta ju je povrijedilo ili naljutilo, zbog čega se osjeća sigurno. (Ordinacija.vecernji.hr)