.

 

 

 

 

 


.

Veliki broj igara za djecu iz ranijih godina 
istisnut je internetom i video igricama. Dvorišta su zamijenili kompjuteri i društvene mreže od najranijeg doba. Ovo su samo neke od igara koje su bile najpopularnije i to ne tako davno kao što današnja djeca misle.
 
Lastiš:  Nekada najpopularnija igra među djevojčicama, sa brojnim varijacijama u pravilima. Za ovu igru potreban je 1m lastiša duple širine čiji su krajevi vezani u čvor. Dvije djevojčice ulaze u krug i odmaknu se, zatežu traku tako da im se nalazi u visini koljena, djevojčice su okrenute licem jedna prema drugoj, treća djevojčica igra tako sto preskače dvije linije lastiša na sredini između djevojčica koje zatežu lastiš. Mada je zamišljen kao društvena igra, lastiš može da igra i jedna djevojčica sama, ako uspije na odgovarajući način da zategne lastiš, npr. između dvije stolice ili stabla.
 
Ćorave bake:  Dovoljna je jedna marama koja se djetetu veže preko očiju tako da ništa ne vidi. Zatim se “ćorava baka” zavrti i pusti da po sobi ili dvorištu pokušava da uhvati ostale učesnike igre. Ako baka uhvati i prepozna bilo kog igrača, uhvaćeni postaje baka, i tako u krug.
 
Ledeni čovjek:  Vježba okretnosti, brzine i strategije po principu sam protiv svih. Jedno dijete je “ledeni čovjek”, i ono ima moć da zaledi svakoga koga dotakne. Sva ostala djeca bježe po dvorištu ili većoj prostoriji. Koga “ledeni čovjek” dodirne, biva “zaleđen” i ne smije se pomjeriti dokle god ga neko od druge djece ne odledi provlačeći mu se ispod nogu. “Ledeni čovjek” pobjeđuje tek kada zaledi svu djecu.
 
Između dvije vatre:  Zbog svoje dinamičnosti još uvijek se ponekad može sresti u nižim razredima osnovnih škola, gdje se praktikuje na časovima fizičkog vaspitanja. Za ovu igru nam je potrebna lopta. Igra se tako što dva djeteta loptom gađaju ostale učesnike, koji se nalaze između njih. Kada nekoga pogode i lopta padne na zemlju, pogođeni ispada. Međutim, ako on uspoje da uhvati loptu, mijenja mjesto sa onim koji ga je gađao, i tako sve dok ima nekog između dvije vatre. Postoji nekoliko varijanti ove igre, jedna od njih je između četiri vatre, ali je princip isti.
 
Žmire:  Ova igra ne poznaje granice, igrala se u cijelom svijetu pod različitim imenima i uz manje promjene pravila. Najbolje je da učestvuje što više djece, a igra se tako što se izabere jedan koji će da žmiri na određenom mjestu, dok se ostali skrivaju. Igrač koji žmiri broji npr. do 15 i onda kreće u potragu za ostalima. Prvi koga nađe ide na njegovo mjesto, i tako u krug… Ako želite da osigurate svoje mjesto među onima koji se skrivaju, potrebno je da se “zapljunete”, tj. da dođete do mjesta na kome se žmkri prije traganja i glasno viknete: “PU JA”! pressmedia.ba