.

 

 

 

 

 


.

Nova studija sveučilišta Washington State otkrila je da je vjerojatnije da će ljudi 100. godinu 

doživjeti ako žive u sigurnim (i bogatim) susjedstvima, u kojima je većinu stvari moguće napraviti bez korištenja automobila ili javnog prijevoza.

Studija je napravila evidenciju o smrti 144.000 stanovnika države Washington, od kojih su svi bili stariji od 75 godina, a umrli su u razdoblju od 2011. do 2015. godine. Prikupili su informacije o spolu, rasi, pristupu liječnicima primarne njege i drugim mjerama. S druge strane, ustanovili su da je čovjekovo okruženje jedan od najutjecajnijih čimbenika na dugovječnost.

Otkrili su da četvrti u kojima postoji obilje javne infrastrukture i mjesta za šetnju mogu pomoći povećanju životnog vijeka stanovnika. Također, ako ste bijelci, postoje veće šanse da ćete doživjeti 100. godinu, kao i ako ste žensko te ako niste u braku, 

Autor studije Rajan Bhardwaj, student druge godine studija WSU-a, otkrio je kako mu je inspiracija za istraživanje bio njegov djed. Naime, nije mu bilo jasno kako je on unatoč lošem zdravstvenom stanju doživio 88. godinu života.

“Nakon što smo proveli naše analize, shvatio sam koliko bi stvari moglo pomoći objasniti kako je moj djed živio nekoliko godina iznad američkog prosječnog životnog vijeka iako je bio lošeg zdravlja”, rekao je Bhardwaj za Insider.

Na primjer, život u četvrtima u kojima mu nije bio potreban automobil ili korištenje javnog prijevoza omogućio mu je vježbanje, lak pristup medicinskoj njezi i trgovinama prehrambenih proizvoda, a bila mu je važna i socijalizacija. Upravo su to neki od glavnih čimbenika koji utječu na dugovječnost.

Tijekom godina istraživanja su pokazala da, kada je u pitanju ljudska dugovječnost, genetika nije presudna.

“Tradicionalno smo vjerovali da genetika igra veliku ulogu u starenju”, rekao je Bhardwaj te dodao: “To je važna komponenta, ali istraživanja neprekidno pokazuju da čimbenici okoliša mogu znatno više pridonijeti.” Ti čimbenici uključuju prehranu, pušenje, vježbanje, socijalnu potporu, socioekonomski status, pristup medicinskoj njezi, mogućnost kretanja i rasu. “Ova studija zaista naglašava važnost socioekonomskog statusa i šetnje susjedstvom”, rekao je Christi Johnson, izvanredni profesor na Cornell Collegeu i zaključio: “Mislim da se te dvije stvari tek sada počinju primjećivati ​​u smislu našeg razumijevanja odnosa zdravlja i dugovječnosti.” (TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Pexels)