.

 

 

 

 

 


.

Ko je u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine uspio ući do sinoć prije ponoći, 
taj će se kako stvari danas stoje i uspjeti okupati na hrvatskom primorju. Jer naši susjedi odlučili su nam zatvoriti vrata, ili bolje rečeno smjestiti nas u krevet, jer za sve koji od danas ulaze u Hrvatsku iz BiH važi novo pravilo – 14 dnevna samoizolacija. Kažu najviše registriranih slučajeva zaraze korona virusom donijeli su im turisti iz BiH, Srbije i Kosova, a ulaz je zabranjen i stanovnicima Sjeverne Makedonije. No, svako pravilo ima izuzetke, pa tako I ovo.  “To su osobe ukoliko su takve okolnosti, neodgodive, tipa sahrana, medicinska liječenja hitna, u konačnici prijevoznici, neće biti podvrgnuti tom režimu. Oni mogu ući bez samoizolacije, a na sve ostale se odnosi samoizolacija”, izjavio je Mladen Bužančić, voditelj Službe za granicu Policijske uprave splitsko-dalmatinske.
 
Novim mjerama Vlade Hrvatske nisu se obradovali u Turističkoj zajednici Makarske, jer su gosti iz BiH najbrojniji upravo na Makarskoj rivijeri.
“Gosti iz BiH su naši tradicionalni gosti i naravno bili su i u predsezoni kod nas na ljetovanju na odmoru. Gosti iz bih su kod nas bili na 2. 3. Mjestu, trenutno su na 4. Mjestu, Njemci, Česi i Poljaci su na vrhu, naravno da ćemo pretrpiti štete. Ja se nadam da će ove mjere kratko trajati, tako je I naš Nacionalni stožer rekao, da će se čim se situacija u BiH popravi i mjere relaksirati”, izjavila je Hloverka Novak Srzić iz Turističke zajednica Makarske.
 
PLAĆENI ARANŽMANI, ODGOĐENO LJETOVANJE:  Ova odluka ugrozila je rad turističkih agencija iz naše zemlje. Građani koji su već ranije uplatili aranžman na Jadranu, povrat novca, čini se, neće dobiti. „Smatram ovo veoma lošom odlukom Hrvatske i slobodno ću reći veoma tendencioznom kada je cijela BiH u pitanju, a naročito turistički sektor zato što mi smo već ranije našim partenrima u Hrvatskoj prebacili novac za sve aranžmane koji su već ranije rezervisani”, kazao je Edin Hasić, direktor turističke agencije Trans Turist. Ovaj problem bi, tvrde iz federalnog ministarstva turizma, mogao uskoro biti riješen. Kako kaže resorna federalna minsitrica Edita Đapo, Hrvatska je donijela Zakon kojim se obavezuje da će šest mjeseci od prestanka proglašenja pandemije vratiti novac građanima kao I da se nada da će turističke agencije u našoj zemlji uskoro moći dobiti povrat novca iz Hrvatske. Iz turističkih agencija nisu tako optimistični kao ministrica.
 
“Dakle Hrvatska nije proglasila vanredno stanje, a zatvorila je granicu odnosno uvela mjeru zbog koje naši turisti ne mogu da putuju u Hrvatsku I onda dovela nas poslovne subjekte iz turizma u situaciju da su naši novci ostali u Hrvatskoj a da naša putovanja ne možemo da realizujemo. Imaju oni obavezu povrata novca, ali oni koriste sve moguće alate da to odlože”, kazao je Hasić. Pitali smo ministricu Đapo mogu li bh vlasti učiniti nešto ili se samo nadati. “Naravno državno ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose trebalo bi reagirati prema Hrvatskoj, ali isto tako možemo I ova dva entitetska ministarstva možemo reagirati, evo vidjet ćemo da pristupimo tome da pomognemo našim agencijama da vrate novac koji je uplaćen”, odgovorila je Edita Đapo, ministrica turizma i okoliša FBiH.
 
Sjednica Vijeća ministara zakazana je za sljedeći utorak, a o vanrednom zasjedanju iako su posljednjom odlukom Republike Hrvatske poljuljani dobrosusetski odnosi niko i ne razmišlja. No, najmanje što turističke agencije očekuju od bh. vlasti ili bar ministrice Đapo je da odmah od Hrvatske traži novac bh. građana koji su svoje aranžmane u ovoj zemlji već odavno platili, a nije im dozvoljeno da ih koriste. Da se radi o itekako velikom novcu govori podatak od prošle godine kada je pola miliona građana iz BiH u Hrvatskoj ostvarilo čak tri miliona noćenja. Ove godine ljetovanje u Zanzibaru čini se bližim od jadranskog primorja. Izvor: rtvslon.ba