.

 

 

 

 

 


.

Da li je hrana pripremljena u mikrovalnoj nezdrava?  Mikrovalne pećnice jedan su od najomiljenijih kuhinjskih predmeta već 60 godina. 
No, čini se da se konačno odgovorilo na često postavljeno pitanje: da li je hrana koju spremamo u mikrovalnoj „sigurna“ za jelo? Brojni ljudi nekako se ne mogu oteti dojmu da je hrana koja se kuha u ovom aparatu – nezdrava i da je mnogo bolje skuhati nešto na štednjaku. No, naučnici navode da je hrana koja se sprema u mikrovalnoj mnogo zdravija nego što mislimo.
 
„Uopćeno, hrana koja se sprema u mikrovalnoj gubi manje zdravih materija kad se poredi s kuhanjem ili prženjem na šporetu“, tvrdi doktor Guy Crosby profesor na Harvardu, prenosi Huffingtonpost. Ističe da suha metoda zagrijavanja pomaže tako što, primjerice, vitamin B ili vitamin C ne izlazi iz hrane, mnogo je bolja i zato što je kuhanje brže, zdrave materije mnogo su manje vremena izložene toplini, što je još jedna pozitivna strana. Mikrovalna ili ne, kuhanje namirnica slama zdrave materije u hrani, kao što su vitamini B i C. Zato, kuhanje na pari, pogotovo kada je riječ o povrću, definitivno je najbolje rješenje. A ako želite savršeno ukusno, a zdravo povrće, recept je sljedeći: „Izrežite povrće na velike komade i skuhajte ih brzo, potom ih odmah poslužite."  (radiosarajevo.ba / SB)