.

 

 

 

 

 


.

U prošlosti se čečenski vođa Ramzán Kadírov zalagao za promociju poligamije

 i više puta ohrabrivao muškarce da se vjenčaju, tvrdeći da je u republici mnogo više žena nego muškaraca zbog dva rata koja su vođena nakon raspada SSSR-a.  Moskovski muftija Ildar Aliautdinov predložio je legalizaciju poligamije, tvrdeći da će to zajamčiti zaštitu ženskih prava u zemlji u kojoj je deset miliona žena više nego muškaraca. “Vjerujem da se poligamija mora legalizirati. Ta praksa treba postojati, čak i zbog toga što to dopuštaju neke religije, uključujući islam”, rekao je Aliautdinov u Moskvi.

Muftija je naglasio da bi “legalizacija poligamije bila garant poštivanja ženskih prava”, jer, dodao je, “na društvenoj razini žene trenutno uopće nisu zaštićene”, te nastavio: “Pored toga, bilo bi puno manje grijeha i požude, koji se sada tako dramatično šire.”

Muftija je insistirao da poligamija djeluje kao odbrambeni mehanizam za žene na pravnoj razini, jer ako se udaju za muškarca, čak i ako ima nekoliko supružnika, sve bi se smatrale “punopravnim suprugama”. Nedavno je vođa muslimana Rusije Ravil Gainutdín također podržao poligamiju.

Ruska Duma već je raspravljala o tom prijedlogu 2000. godine na inicijativu ultranacionalističkog vođe Vladimira Žirinovskog, koji poligamiju smatra zdravom metodom za borbu protiv niskog nataliteta.

U prošlosti se čečenski vođa Ramzán Kadírov zalagao za promociju poligamije i više puta ohrabrivao muškarce da se vjenčaju, tvrdeći da je u republici mnogo više žena nego muškaraca zbog dva rata koja su vođena nakon raspada SSSR-a.

Sjevernokavkaska republika Ingušetija, susjed Čečenije, nametnula je poligamiju dekretom 1999. godine, ali je Kremlj tu odluku ukinuo. Prema islamu, muškarac može imati do četiri supruge, ali mora poštovati princip pravednosti, i to u svakom smislu.     Stav.ba