.

 

 

 

 

 


.

Ministarstvo kulture i informiranja Srbije priopćilo je u petak da najoštrije osuđuje, kako je reklo, 
nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji znanstvenika i inovatora Nikolu Teslu, kojeg cjelokupna svjetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki dio života proveo u Americi.
 
Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog znanstvenika i neprimjereno krivotvorenje istine neće donijeti nikakvo dobro, niti dobit Hrvatskoj koja, po službenim najavama, na Svjetskoj izložbi "Dubai Expo" 2020. planira ovog velikana predstaviti kao hrvatskog znanstvenika i inovatora, navodi se u priopćenju.
 
Hrvatska će se na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja izuma i velikih umova koji su postigli svjetsku prepoznatljivost među kojima je i Nikola Tesla. 
 
Srbijansko ministarstvo tvrdi kako u enciklopedijama, znanstvenim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji povijesno jedino točan podatak koji Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih znanstvenika.
 
"Nikola Tesla pripada svijetu po svojim znanstvenim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom podrijetlu. Nikakvi tragikomični pokušaji krivotvorenja tu jednostavnu istinu ne mogu promijeniti", navedeno je u priopćenju srbijanskog ministarstva kulture, prenosi Hina.
 
Hrvatska Teslu, koji je podrijetlom Srbin iz Smiljana u Lici, smatra za hrvatskog i američkog znanstvenika i inovatora koji je najveći dio života proveo u Sjedinjenim Državama gdje je i ostvario sve svoje izume. 
 
 
(Vijesti.ba / FENA)