.

 

 

 

 

 


.

Francuski portal Mediaparte u februaru je u tekstu naslova Genocid u Ruandi: 

Isplivale laži Francuske objavio kako Francuska “prikriva stvarne krivce za genocid u Ruandi”, u kojem su militanti Huti ubili oko 800 hiljada pripadnika plemena Tutsi. Francuska, koja je na međunarodnoj i nacionalnoj razini kritizirana zbog toga što je dugogodišnji pristaša genocidne vlade Huti u Ruandi, također sprečava pristup dokumentima o genocidu.Kršenja ljudskih prava u kolonijama širom Afrike, masakri u zemljama koje su kroz historiju bile francuske kolonije i danas plijene pažnju svjetske javnosti. Francuska, sa svojim kolonijalnim aktivnostima pokrenutim 1524. godine, dominirala je u više od 20 zemalja na zapadu i sjeveru Afrike. Trideset i pet posto Afrike bilo je pod kontrolom Francuske tokom perioda od oko 300 godina.
 
Zemlje kao što su Senegal, Obala Slonovače i Benin sve su te godine služile kao trgovačka središta za trgovinu robljem, a svi resursi u regiji bili su eksploatirani. U kolonijalnom razdoblju koje je trajalo pet stoljeća, a posebno nakon Drugog svjetskog rata, u zemljama koje su započele borbu za nezavisnost, neredi koji su izbijali bili su silovito potisnuti, više od dva miliona Afrikanaca izgubilo je život.S druge strane, pobune koje su pokrenuli narodi zemalja koje su se borile uz Francusku u svjetskim ratovima, a kojima je bila obećana neovisnost, bile su nasilno potisnute. Kolonijalno razdoblje od pet stoljeća i ratovi za neovisnost u regiji koštali su života više od dva miliona Afrikanaca.Hiljade Alžiraca ubili su francuski vojnici tokom demonstracija koje su pokrenuli Alžirci koji su se borili u francuskim redovima s obećanjem neovisnosti neposredno prije kraja Drugog svjetskog rata. Nasilje se nastavilo sistematski sve do 1962. godine, kada je Alžir stekao svoju neovisnost. Milion ljudi poginulo je u Alžirskom ratu za neovisnost. Francuska je od 1830. godine alžirsko društvo suočila i s genocidom u kulturnom smislu, transformirajući mnoge kulturne i vjerske spomenike u zemlji.
 
Francuski mediji, pozivajući se na izvješća međunarodnih organizacija, pisali su ranije o kršenju ljudskih prava u zemljama s francuskim političkim utjecajem. Otkriveno je da je Francuska odigrala ulogu u genocidu u Ruandi 1994. godine, u kojem je ubijeno 800.000 ljudi. Neposredno prije genocida u Ruandi, prema međunarodnim izvješćima, francuske postrojbe napustile su regiju bez procjene obavještajnih podataka koje su primili, a neki francuski vojnici podupirali su masakre.Francuska je 23. juna pokrenula operaciju “Tirkiz” kako bi uspostavila sigurno utočište za tražitelje azila na jugozapadu zemlje. Međutim, umjesto da spriječi genocid, Francuska je pružila informacije i naoružanje tamošnjim vlastima čiji su lideri osuđeni za genocid. U intervjuu koji je 1998. dao listu Le Figaro bivši francuski predsjednik François Mitterrand izjavio je kako “genocid u zemljama poput Ruande i nije toliko važan”. Ova izjava i dalje izaziva reakcije javnosti.Francuski portal Mediaparte u februaru je u tekstu naslova Genocid u Ruandi: Isplivale laži Francuske objavio kako Francuska “prikriva stvarne krivce za genocid u Ruandi”, u kojem su militanti Huti ubili oko 800 hiljada pripadnika plemena Tutsi. Francuska, koja je na međunarodnoj i nacionalnoj razini kritizirana zbog toga što je dugogodišnji pristaša genocidne vlade Huti u Ruandi, također sprečava pristup dokumentima o genocidu. Iako je zvanično ukinuta zabrana pristupa arhivima iz razdoblja genocida u Ruandi, arhivima se ne može pristupiti zbog druge zabrane bivšeg predsjednika Mitterranda.         stav.ba