.

 

 

 

 

 


.

“Niko od bošnjačkih zvaničnika nije prisustvovao otvaranju Sajma, 

mislim da je to loša poruka”!Današnjoj ceremoniji otvaranja 22. sajma privrede u Mostaru nisu prisustvovali čelnici izvršne i zakonodavne vlasti iz reda bošnjačkog naroda (predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, federalni premijer Fadil Novalić…), a jedini razlog za njihovo odsustvo je taj što niko od njih nije dobio zvanični poziv, niti je njihov boravak u Mostaru uređen odgovarajućim protokolom. Čović je zabranio da im se pošalje zvanični poziv, kako bi ih kasnije mogao optuživati da opstruiraju bilo kakav dogovor u suradnji bošnjačkog i hrvatskog naroda.
 
Novinari su Čovića upitali zbog čega niko od predstavnika bošnjačkog političkog vrha nije došao u Mostar, a on je odgovorio kako mu je žao zbog toga i da smatra kako takvo postupanje nije dobro.Čović je dao krajnje smušeno objašnjenje : “Tražili su da dodatno protokoliramo poziv za Šefika Džaferovića i Denisa Zvizdića, jučer su otkazali, nešto slično se dogodilo i prošle godine. Ja mislim da je to loša poruka jer mi moramo pokazati dimenziju jačanja odnosa u BiH koji su danas na mnogim iskušenjima. Meni je žao, ali to je njihov izbor”, kazao je Čović.
 
No, Čović je previdio činjenicu da je ceremoniji otvaranja Mostarskog sajma pristustvovao delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Fahrudin Radončić. Je li to znači da Čović ne smatra da je Radončić “bošnjački zvaničnik”?Mada kaže da mu je žao, Čoviću je zapravo jako drago što se niko od bošnjačkih zvaničnika nije pojavio na Mostarskom sajmu, ali mu je nesumnjivo žao što je mostarsku manifestaciju ignorirao državni vrh susjedne Hrvatske. Prema pouzdanim informacijama Slobodne Bosne, Čović je uputio poziv predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću. No, oni su se zahvalili na pozivnici i rekli da ne mogu doći zbog “ranije preuzetih obaveza”.(Slobodna Bosna)