.

 

 

 

 

 


.

Na političku situaciju u Mostaru gledam kao na jednu

 “veliku sramotu“ svih i političkih pratija, političara i čitave akademske zajednice (naravno čast izuzetcima), jer građane i građanke ovog grada drži se kao „političke taoce“ bez mogućnosti prava glasa i bilo kakvog uticaja našu budućnost.

Razgovarao: Nermin Bise

Portal demos.ba podržava hrabre žene koje se bore za demokratske vrijednosti, jednakopravnost, pravednost i koje se ističu u borbi protiv korupcije. Naša sagovornica u intervjuu je Selma Drljević, jedna od najmlađih političarki u BiH koja je na sebe skrenula pažnju istupom na sjednici Skupštine HNK kada je napustila tu sjednicu izražavajući tako neslaganje s odlukama Centralne izborne komisije BiH (CIK) Sa Selmom smo razgovarali o njenim idejama, namjerama i političkoj aktivnosti.

Demos.ba: Predstavite nam se na samom početku kao mlada političarka koja je predstavnica lokalne stranke Prva Mostarska Partija (PMP)?

Rođena 13.8.1993. u Mostaru, gdje sam završila osnovno i srednje školovanje. Godine 2013. Započela sam studij na Univerzitetu "Džemal Bijedić", tačnije Nastavnički fakultet, odsjek: Sociologija. Četiri godine kasnije (2017.) stičem naučno zvanje diplomirani sociolog istraživač. Iste godine započinjem pripravnički staž u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, gdje sam stekla prvu godinu radnog iskustva u skladu sa svojom strukom. Članica sam  Prve Mostarske Partije od osnivanja, koja je dobila priliku političke kandidature uz sporazumni dogovor sa predsjednikom DF-a Željkom Komšićem na inicijativu prof. dr. Ahmeda Džubura i savjetnika člana predsjedništva gosp. Branimira Jukića, te imala mjesto na njihovoj listi za opće izbore 2018 godine. Ovo predstavlja moj prvi politički angažman. S obzirom na to da se sve desilo "na brzinu" imala sam samo dva dana za donošenje odluke o prihvatanju političkog zadatka ili ne, jer kao PMP nismo uopšte trebali učestvovati na općim izborima  i što jedan moj kolega iz partije kaže ušli smo u tu priču pod uzbunom i pokazali da smo kao mala lokalna partija odlučni ,brzi i pokretni, te minimalističkim pristupom problemu kampanje postigli za nas odličan uspjeh.

Demos.ba: Šta su ciljevi, program i ideje PMP-a?

Osnovni ciljevi nas kao političke organizacije ljudi u jednom takozvanom demokratskom društvu jesu realni ciljevi kao što su zastupanje interesa svih stanovnika grada Mostara, političko obrazovanje građana i građanki, uzajamni rad, učenje i suživot.

Demos.ba: Zanimljivo je to da je riječ o jednoj lokalnoj političkoj partiji osnovanoj u gradu koji nema izbora više od deset godina. Kako gledate na tu činjenicu?

Nastali smo upravo zbog zabrinutosti građana i građanki koji godinama plaćaju „reket“ vladajućima, a za uzvrat dobijaju „pojedeno“ vrijeme njih i njihove djece. Mislim da svaka mlada osoba na činjenicu da u Mostaru nema izbora više od 10 godina gleda konfuzno, jer nam je oduzeto pravo glasa što je nonsens u demokratskom društvu te samim tim opet ponavljam, vrijeme nam je „pojedeno“! Pa, evo i sama činjenica da sam zastupnica u Skupštini HNK koja nikad nije imala pravo glasati na lokalnim izborima zvuči konfuzno i nelogično.

Demos.ba: Koliko dugo postoji PMP i koji su glavni principi partije?

PMP   je osnovana 10.2.2014 godine, dakle prije pet godina i osnovni politički princip jeste odgovorno „upravljanje“ a ne „vladanje“. I upravo zbog ovog našeg osnovnog političkog principa naše članstvo sačinjavaju i konzervativaci i liberali, kao i lijevo orijentisani članovi i članice čiji je zajednički cilj upravo ovaj princip, a drugi  princip je jaka lokalna politika u  uređenoj građanskoj državi.

Demos.ba: Kako PMP gleda na političku situaciju u Mostaru i koje je objašnjenje za ovu lakrdiju i krađu demokratije u gradu na Neretvi?

Gledamo na to kao na jednu “veliku sramotu“ svih i političkih pratija, političara i čitave akademske zajednice (naravno čast izuzetcima), jer građane i građanke ovog grada drži se kao „političke taoce“ bez mogućnosti prava glasa i bilo kakvog uticaja našu budućnost. Pogotovo je sramna generalno šutnja i prihvatanje ovakvog stanja kao normalnog. Primjera radi u socijalističkom jednopartijskom sistemu izbori su postojali svake četiri godine. Ovo praktično znači da je bilo više demokratije u jednopartijskom sistemu, bar što se grada Mostar tiče.

Demos.ba: To traje već jednu deceniju. Kako objasniti neozbiljnost aktuelnih političkih vladara Mostara koji su uzurpirali vlast, ali i tišinu građana Mostara?

Kao što sam navela u odgovoru na predhodno pitanje, kad uzmemo u obzir da dvije najodgovornije političke partije za ovakvo stanje, HDZ i SDA koje u svom nazivu imaju „Demokratska“ i „Demokratske“, a u realnosti su napravili grad sa dva jednopartijska sistema i po uzoru na diktatorske režime ukinuli demokratiju u gradu Mostaru. A možemo i postaviti pitanje: Šta ima gore od jednopartijskog sistema koji je jednak jednoumlju? Odgovor bi bio da je jedino gore od jednopartijskog sistema živjeti u dva jednopartijska sistema u ovako malom gradu.

Demos.ba: Kao zastupnica u Skupštini HNK nedavno ste napustili sjednicu. Zašto mislite da Centralna izborna komisija BiH donosi nezakonite i neustavne odluke, ako se dobro sjećam da ste tako rekli i napustili sjednicu Skupštine HNK?

Stav PMP-a je da ne učestvujemo u antidejtnskim i antiustavnim poduhvatima. Jer i sam grad Mostar je Dejtonska kategorija, što se u praksi često zanemaruje i minimizira ta činjenica.

 

(Vijesti.ba / Demos.ba)