.

 

 

 

 

 


.

Iz Asocijacije navode da je Cerićevo pismo upućeno

predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Srbima u Republici Srpskoj i Srbiji satkano od mržnje prema srpskom narodu i stavova koji su daleko od regula kojih bi trebalo da se drži vjerski dostojanstvenik. Stvaraoci” ističu da se iz pisma može razaznati da je uzrok Cerićevog reagovanja propala inicijativa da “manjem bosanskom entitetu”, bude promijenjen naziv.“On je, u stvari, ljut zbog poraza koji je doživeo inicijator te ideje /SDA/, a očito je da mu je efendija Cerić najmanje bio asistent. A, za ljutnju nema opravdanje”, stav je Asocijacije, dostavljen Srni.

“Stvaraoci” ističu da je propala inicijativa pogrešna i štetna po BiH, a za građane opasna.Oni naglašavaju da Cerić u pogrešan kontekst stavlja Dodikovu izjavu da će srpski narod, ukoliko se nastavi negiranje naziva i uopšte postojanja Republike Srpske, početi da traži sopstveni put koji će izvesti Srpsku iz BiH što bi, kako su naveli, trebalo shvatiti kao upozorenje onima koji i poslije 27 godina ne mogu da prihvate da je Republika Srpska stvarnost.

“Kada je riječ o izjavama u javnosti da, prema Ustavu BiH, ne postoji način da se izvrši njena disolucija, to je naivno i pogrešno. Ne treba ići daleko u prošlost u traženju rješenja. Dovoljno je da se prisjetimo na koji način je BiH izašla iz Јugoslavije”, napominju iz Asocijacije.Tadašnji Ustav Јugoslavije nije predviđao način na koji bi se Јugoslavija mogla podijeliti ali je, ipak, način za podjelu pronađen i u praksi primijenjen – kategorični su u Asocijaciji.

“Na početku pregovora o rješenju krize u BiH, pred kraj 1991. godine, srpska pozicija u BiH je bila da bi BiH trebalo da ostane u Јugoslaviji. Stav muslimanske strane je bio da bi BiH trebalo da se izdvoji iz Јugoslavije, kako muslimanski narod, poslije izlaska Hrvatske i Slovenije, po njihovom mišljenju, ne bi ostao u `Velikoj Srbiji`. Sličan stav je bio i kod hrvatskog vođstva. Oni su se zalagali da se BiH izdvoji iz Јugoslavije, ali zbog toga da bi olakšali Hrvatskoj da ostvari svoju samostalnost”, navode “Stvaraoci”.Da bi se ovi dijametralni stavovi pomirili, podsjećaju oni, međunarodni medijatori su predložili kompromisno rešenje: da se BiH izdvoji iz Јugoslavije, a da bi zadovoljili srpske stavove, buduća BiH bila bi sastavljena od nacionalnih entiteta, i s tim rješenjem su se saglasile sve tri /odnosno četiri/ strane.

“Međunarodni posrednici su predložili, a strane iz BiH saglasile, da će svaki narod imati pravo da svoj entitet nazove po svojoj volji. Јedna od opcija je bila da buduća BiH bude sastavljena od srpske BiH, muslimanske BiH i hrvatske BiH. I kasniji razvoj događaja je to i potvrdio. Formirana su dva nacionalna entiteta: Republika Srpska i muslimansko-hrvatska Federacija BiH”, navode iz Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”.Oni smatraju da je značajno da se Cerić prisjeti da je Republika Srpska stvorena isključivom voljom srpskog naroda, a Federacija BiH voljom muslimanskog i hratskog naroda, što je nepobitna istorijska činjenica.Kada je riječ o Cerićevim optužbama da Srbi ne priznaju zločine koji su se desili u Srebrenici, “Stvaraoci” navode da je poznato da srpska strana nikad nije negirala da su se na tom području desili zločini, već da postoji samo određena rezerva prema obimu zločina i neslaganje zbog negiranja da su se na istom području desili i zločini nad Srbima.

“Stvaraoci” naglašavaju da je prije izvjesnog vremena formirana internacionalna komisija, sastavljena od eminentnih stručnjaka, koja ima zadatak da zločine koji su se desili u Srebrenici objektivizira.Poražavajuće je da je gospodin Cerić, koji slovi za visokog muslimanskog intelektualca, zaboravio da je narod za mržnju rekao da je rezervisana za gubitnike, slabiće i budale. Budući da Cerić ne pripada nijednoj od ove tri grupe, a nije ni obični nepismeni i priprosti čovjek iz neke zaostale bosanske mahale, njegov istup ima veću dimenziju i zato je mnogo opasniji”, navode “Stvaraoci”.Asocijacija “Stvaraoci Republike Srpske”, koja u svom programu ima zalaganje za pomirenje među narodima u BiH, poziva sve dobronamjerne građane BiH, posebno intelektualce, bez obzira kojoj etničkoj grupi pripadaju, da osude sve istupe koji ugrožavaju tradicionalne vrijednosti BiH koje su uvijek, /sve do posljednjeg rata/ čuvale BiH od nesreće.

“Na kraju, efendiju Cerića podsjećamo na narodnu poslovicu koja kaže da je optimizam lijek za razum, a pred dobrotom, koja je proizvod čistog razuma, pakost i zloba dižu bijelu zastavu, a mržnja se ne osjeća pobjednikom”, poručuju “Stvaraoci Republike Srpske”.Cerić, koji je predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, uputio je otvoreno pismo srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i srpskom narodu u BiH i Srbiji povodom “Dodikove prijetnje da će Srbi izaći iz BiH ako Bošnjaci nastave da traže promjenu atributa `srpski` na imenu manjeg bosanskog entiteta”.    saff.ba