.

 

 

 

 

 


.

Žene su oduvijek smatrane nježnijim spolom, manje agresivnim od muškaraca, 

i privrženijim porodici i djeci. Međutim, jezivi zločini pojedinih žena pokazuju da i one mogu biti okrutni sadisti.U svom sumanutom pohodu žene ubice hladnokrvno su davile svoju djecu, muževe ubijale sjekirom, satarom i bušilicom, palile i sakatile tijela. Brojni su ovakvi primjeri širom svijeta i kroz historiju.

Zločin ne može nastati u jednom trenu

Alma Bravo-Mehmedbašić, sudski vještak neuropsihijatar, napominje da je svaki slučaj individualan. 

- Treba ispitati motive ubistva, neko to čini iz sumanutih razloga, nekad su u pitanju osobe s određenim strukturama ličnosti koje nemaju empatije ni saosjećanja za druge. Nekad je u pitanju bijes, nizak prag tolerancije i slaba kontrola afekta, a nekad zločin počine pod utjecajem psihoaktivnih supstanici. Muškarci su statistički više skloni nasilnom ponašanju, a, nažalost, kao počinioci pojavljuju se i žene - napominje Bravo-Mehmedbašić.

Sociolog Srđan Vukadinović tvrdi da žene vrše okrutna ubistva uglavnom iz tri razloga.  

- Prvo, to su patološke promjene karaktera žena i njihove strukture ličnosti, drugo je osvetoljubivost koja kulminira obično iz ljubomore i strasti i treće je reakcija žene na zlostavljanje. Sva tri faktora u jednom trenutku kulminiraju i dolazi do monstruoznih ubistava čije primjere susrećemo često u praksi - kaže Vukadinović.

On pojašnjava da je svaki monstruozan zločin u biti dugo planiran te da ne može nastati u jednom trenu.- Obično te zločine u sociološkoj literaturi definišemo kao zločine iz strasti. Ta monstruoznost je upravo posljedica te strasti. Povrijeđeni su ličnost i ego žene, dugo one kuju planove o svojoj osveti, jer monstruozno djelo ne nastaje naglo i u trenu, već kroz planiranje. One reagiraju na zlostavljanje i to bliskih članova porodice, obično supruga - kaže Vukadinović. Za razliku od muškaraca koji svirepa ubistva rade iz koristoljublja i kako bi dokazali svoju muškost i snagu, kao i svoju nedodirljivost, žene obično, smatra sociolog, u većini slučajeva to rade jer zločin vide kao posljednji izlaz iz situacije u koju su zapale.

Izlaza nema, „spas“ se komplicira

Škrba: Ubistvo u podrumu

- Je li to psihički poremećaj ili zlostavljanje ili osveta, sasvim je nevažno, ali one u toj nježnoj strukturi, jer su emocionalnije od muškaraca, vide taj zločin i tu monstruoznost kao izlaz iz velikog problema. Naravno da to nije izlaz. Naprotiv, spas se još više komplikuje, one su možda trenutno riješile nešto, ali onda nastaju problemi s izdržavanjem kazne i sa određenim pravosudnim organima koji kulminiraju još većim posljedicama nego onim koje su napravile misleći da će se te posljedice riješiti - napominje Srđan Vukadinović.Kada se posmatraju svi ovi monstruozni zločini unazad nekoliko decenija i u BiH i šire, može se izvesti konstanta, tvrdi Vukadinović, da kada to čine mlađe žene, starosti oko 30 godina, onda je to uglavnom zbog poremećaja u strukturi ličnosti, a kada to čine starije osobe ženskog spola, onda je to posljedica zlostavljanja koje su dugo trpjele i koje jednostavno više nisu mogle podnijeti.

 Tri najčešća razloga

1.  Patološke promjene karaktera žena i njihove strukture ličnosti

2. Osvetoljubivost koja kulminira obično iz ljubomore i strasti

3. Reakcija na zlostavljanje

Nepovjerenje u institucije

 

- Izlaz iz problema treba potražiti kod određenih institucija koje se bave sprečavanjem ili liječenjem psihičkog problema koji nastaje ili da bi se zaustavilo nasilje nad ženama. Na nesreću, te institucije nisu toliko razvijene u bh. društvu i onda dolazi do nepovjerenja pa te žene, po svoj prilici, vide monstruozno ubistvo kao spas - kaže Vukadinović.

Privođenje Kjare Pašić 

Milka Katanović: Ubila muža sjekirom pa mu iskomadala ruke i noge

Milka Katanović (55) iz Zvornika osuđena je na 14 godina zatvora jer je 22. juna 2017. godine udarcima sjekirom ubila supruga Vojislava Katanovića (59), a zatim prijavila da je nestao. Tijelo muža odnijela je na sprat nedovršene kuće te mu odsjekla ruke i noge. Ekstremitete je isitnila u komade, a trup i glavu stavila u torbu i kolicima odvezla u obližnji šumarak i zakopala. Najlonsku mušemu i ćebe s isjeckanim dijelovima ekstremiteta bacila je u kontejner i oni nikada nisu pronađeni.

 Kjara Pašić: Ugušila sinčića jastukom i tijelo bacila u more

Kjara Pašić (Chiara) u Puli je nepravomoćno osuđena na 33 godine zatvora jer je 23. maja 2017. u stanu u Puli, uz pomoć maloljetnice, jastukom ugušila trogodišnjeg sina Denisa. Kako bi pokušale prikriti zločin, dječakovo tijelo odvezle su do obale i bacile u more. Kjara je potom njegov nestanak prijavila policiji.

Kristina Jovković: Nožem izmasakrirala momka

Kristina Jovković (31) iz Zagreba osuđena je na 14 godina zatvora jer je 18. novembra 2017. ubila bivšeg partnera Aleksandra Mujčinovića (44) sa 11 uboda nožem u njegovoj kući u Solunskoj ulici u Banjoj Luci. Leš je pomjerila u drugu sobu, a kuhinjski nož kojim ga je izbola, i još neke predmete u vezi s ubistvom, spakovala u PVC vrećice, te počistila krv sa mjesta zločina.

Hodžić: Ubila prijateljicu

Šefka Hodžić: Izvadila bebu iz trbuha majke

Za Šefku Hodžić kažu da se nalazi na listi najsvirepijih žena - ubica Balkana.Davne 1969. godine Šefka je nedaleko od sela Jusići kod Zvornika sačekala prijateljicu Aliju Hasanović koja je bila trudna, ubila je s tri hica iz pištolja, nožem joj rasjekla stomak i izvadila dijete. Tijelo je sakrila ispod sijena, a tek rođenu djevojčicu je odnijela kući, ali je beba ubrzo umrla. Hodžić je prvo osuđena na smrtnu kaznu, ali joj je ona preinačena na 20 godina zatvora.

Ruža Jelić: Sjekirom ubila ljubavnika i još tri žene

 

Ruža Jelić iz Usore osuđena je na 20 godina robije zbog četverostrukog ubistva koje je počinila 1998. godine. Ubila je ljubavnika, ženu za koju je sumnjala da je druga ljubavnica njenog ljubavnika, te još dvije žene u selu za koje je posumnjala da znaju za njenu izvanbračnu vezu. Sve četvero je usmrtila sjekirom.

Dana Škrba: Skalpelom zaklala fotografa

Dana Škrba je 23. februara 2012. godine u podrumu fotografske radnje na Dobrinji skalpelom zaklala sarajevskog fotografa Mustafu Bukvića, s kojim je, navodno, bila u ljubavnoj vezi. Zbog ovog zločina osuđena je na 14 godina zatvora. Škrba se prije presude porodila. Govorila je da je ubila u samoodbrani.

Monika Bureković: Tijelo muža bacila u septičku jamu

Poljakinja Monika Naumowitz-Bureković je 2009. godine prvostepeno osuđena na 10 godina zbog ubistva supruga Fuada Burekovića. Njen zločin je otkriven tek nakon što se povjerila ljubavniku koji je sve prijavio policiji. Tijelo ubijenog supruga, kojeg je usmrtila hicem iz pištolja, zamotala je u najlonske vreće i deke te bacila u septičku jamu pored kuće. Suprug ju je fizički maltretirao, a u vrijeme ubistva bila je u petom mjesecu trudnoće.

Dobila 45 godina zatvora

Ena Lipa: Nasmrt pretukla sinčića Smaju Ćesir

Ena Lipa iz Hadžića kod Sarajeva osuđena je na 45 godina zatvora jer je zajedno sa svojim partnerom Salihom Arnautovićem, koji je osuđen na istu kaznu, brutalnim zlostavljanjem ubila troipogodišnjeg sina iz prvog braka Smaju Ćesira. Dječak je 2014. godine na dan ubistva imao više od 30 lakših i nekoliko težih povreda.   

Ešefa Bašić: Zatukla muža metalnom šipkom

Ešefa Bašić (49) iz Sarajeva osuđena na 16 godina zatvora zbog ubistva supruga Esada 7. aprila 2012. godine, kojeg je na spavanju izudarala metalnom šipkom po glavi. Esad je umro u bolnici usljed teških povreda lobanje i mozga. Prvostepeno je bila osuđena na 30 godina, ali joj je kazna smanjena.   

Rene Bouman: Ubila dvije kćerke i stavila tijela u zamrzivač

Rene Bouman (Renee Bowman) iz američke države Merilend (Maryland) osuđena je na doživotni zatvor zbog zlostavljanja i ubistva svoje dvije kćerke koje je zatim stavila u zamrzivač. Na suđenju nije pokazala nikakve emocije, čak i kada se izvinila zbog zločina. "Žao mi je zbog zlostavljanja djevojčica", kazala je Bouman na sudu. Tijela su pronađena 2008. godine.

Bouman: Doživotni zatvor

Keli Kokren: Ubila muža i ljubavnika 

Amerikanka Keli Kokren iz Indijane osuđena je na 65 godina zatvora zato što je suprugu Džejsonu ubrizgala smrtonosnu dozu heroina 2016. godine. Tada je već služila doživotnu kaznu zbog ubistva ljubavnika Krisa Regana, nestalog 2014. godine. Priznala je da su ona i njen muž dvije godine ranije namamili Regana u kuću, upucali ga i iskasapili njegovo tijelo. Kako je rekla, to je bio plana da “poubijaju sve vanbračne partnere”. Muža je ubila da bi mu se osvetila za ovo ubistvo.

Teodora Ivanković: Satarom iskasapila majku i babu

Srbijanka Teodora Viktorović (40) je majku Ljiljanu (61) i babu Ivanku (90), dok su spavale, satarom iskasapila na smrt. Ovaj krvavi pir dogodio se u porodičnom stanu u Beogradu 2015. godine. Teodora je bila pod utjecajem alkohola i droge. Nedavno je osuđena na 30 godina. Kazala je da je godinama trpjela poniženja i uvrede i da joj je „pao mrak na oči“.

Sabin Marić: Bušilicom ubila muža

Sabin Marić je u januaru 2014. godine u stanu na Banovom Brdu u Beogradu bušilicom ubila muža Branka dok je spavao. Dobila je 15 godina zatvora. Sabin se branila time da je imala težak život pored Branka, te da joj je, otkad ju je doveo iz Obale Slonovače u Srbiju, svaki dan bio kao najteža kazna na svijetu.    AVAZ