.

 

 

 

 

 


.

Ako bi osobe koje trenutno puše potpuno prešle na bezdimne proizvode

deset puta bi se mogla smanjiti smrtnost povezana sa pušenjem, čak iako se pretpostavi da su ti proizvodi samo za 80 posto manje štetni od cigareta, rekao je CEO kompanije Philip  Morris International, Jacek Olczak u govoru održanom u UnHerd klubu u Londonu.  Ovaj hipotetički model zasnovan je na podacima, procjenama i metodama Svjetske zdravstvene organizacije.

Na ovaj način Olczak objašnjava da alternativni proizvodi iza kojih stoji nauka imaju potencijal da ubrzaju smanjenje pušenja cigareta dok samo tradicionalne mjere kontrole duhana ne deluju dovoljno brzo.

„Ne možemo raditi isto iznova i iznova i očekivati drugačije rezultate. Mnoge vlade se oslanjaju na takozvano načelo predostrožnosti koje neki tumače kao - bolje da ne radimo ništa dok ne znamo sve". Uprkos svim dokazima, anti-pušačke organizacije se protive bezdimnih proizvodima, a trebalo bi „da prestanu da se bore protiv nas, koji nudimo alternativno riješenje, a počnu da se bore za pušače koji i dalje koriste cigarete“, rekao je Olczak i dodao da se dosadašnjim stavom produžava život cigaretama, a skraćuju životi onima koji ih koriste.

Jacek Olczak poziva vlade širom svijeta da slijede primere zemalja poput Švedske, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i usvoje strategije koje odraslim pušačima koji ne prestaju sa pušenjem daju širok izbor alternativa.

Kada se prestanu blokirati inovacije, a u kombinaciji sa tradicionalnim mjerama borbe protiv pušenja, brže će se ostvariti zajednički cilj - budućnost bez duhanskog dima, zaključuje CEO Philip Morris-a. (Vijesti.ba)