.

 

 

 

 

 


.

Iako je marihuana dopuštena u medicinske svrhe u brojnim evopskim državama,

i dalje je prisutan konzervativan pristup rekreacijskoj konzumaciji. Neki se boje i da bi legalizacija u jednoj državi mogla imati popratne učinke na susjedne zemlje koje se protive takvim potezima.  Evropske zemlje sve su glasnije u pokušajima legalizacije kanabisa, na što su ih, među ostalim, potaknuli progresivni potezi te zeleno svjetlo Kanade i nekoliko država SAD-a. Prije 22 godine Kanada je postala prva država na svijetu koja je, usprkos prosvjedima liječnika, dala dozvolu za uzgajanje i korištenje marihuane u medicinske svrhe. U SAD-u je 35 saveznih država legaliziralo marihuanu za medicinske svrhe, a 16 od njih dozvoljava njezinu upotrebu i u rekreativne svrhe, piše tportal.hr.

Od poboljšanja javnog zdravstva i povećanja poreznih prihoda pa sve do smanjenja tabua oko samog kanabisa, prednosti legalnog tržišta su brojne – ustvrdili su zagovornici u Londonu prošle sedmice. Kritičari pak tvrde da legalizacija dovodi do porasta kriminala i ovisnosti.'Znamo da regulirano tržište funkcionira', ustvrdio je u utorak Jindřich Vobořil, nacionalni koordinator za lijekove Češke Republike. On smatra da je krajnje vrijeme da se kanabis tretira isto kao i drugi regulirani artikli u njegovoj nadležnosti, poput duhana i alkohola. 'Znamo da zabrana ne funkcionira. Vidimo to s alkoholom, duhanom i kockanjem', dodao je.

Češka je među evropskim zemljama koje su posljednjih mjeseci najavile planove za legalizaciju radikalnim novim reformama. Prag je prošle godine priopćio da izrađuje nacrt zakona za legalizaciju droge za odrasle, označavajući time najdramatičniji korak naprijed u zemlji otkako je osobno posjedovanje dopušteno 2010.

Njemačka je u oktobru objavila prijedloge zakona o legalizaciji kanabisa u okviru sveobuhvatnih reformi koje bi dale zeleno svjetlo za potrošnju i prodaju u najvećem europskom gospodarstvu. Ako taj plan bude usvojen, učinio bi Njemačku najvećim reguliranim nacionalnim tržištem marihuane na svijetu.

Luksemburg je usvojio zakon koji dopušta stanovnicima uzgoj marihuane za osobnu upotrebu, Malta ima privatne zelene 'klubove kanabisa' i ondje je legalna konzumacija za osobne/rekreativne potrebe, a Švicarska, koja nije članica EU-a, odobrila je istraživanje prodaje i konzumiranja marihuane u Zürichu. Međutim potez Švicarske je pomalo konzervativan jer će 180 ljudi omogućiti kupovinu i konzumaciju kanabisa, no zauzvrat će konzumenti morati pristati na praćenje psihičkog i fizičkog zdravlja tokom istraživanja.

Nizozemskoj uzgoj i prodaja kanabisa, kako tamošnje vlasti navode, 'nisu legalizirani, već dekriminalizirani'. Zemlja planira pokrenuti pilot-program za testiranje legalne prodaje do kraja ove godine. 'Vrlo je važno da Nizozemska poduzme sljedeći i zadnji korak. To je legalizacija uzgoja kanabisa', rekao je Dorien Rookmaker, nizozemski član Evropskog parlamenta.

Oprez EU-a

Ipak, vlade se suočavaju s protivljenjem na razini Evropske unije, a mnoge se bore s izradom prijedloga zakona koji je u skladu sa zakonima EU-a, međunarodnim sporazumima o drogama i zabrinutosti za javno zdravlje.

Iako je marihuana dopuštena u medicinske svrhe u brojnim evopskim državama, i dalje je prisutan konzervativan pristup rekreacijskoj konzumaciji. Neki se boje i da bi legalizacija u jednoj državi mogla imati popratne učinke na susjedne zemlje koje se protive takvim potezima.

Iz Evropske komisije rekli su za CNBC da ne mogu komentirati konkretne nacionalne rasprave, ali su dodali da pozorno prate razvoj događaja. 'Svjesni smo i pomno pratimo ovaj razvoj događaja u državama članicama, posebice kako bismo razumjeli utjecaj promjena u politici kanabisa. To uključuje utjecaj na zdravlje, kriminal, okoliš ili društvene aspekte', rekao je glasnogovornik u izjavi poslanoj e-poštom.

Propisi EU-a zahtijevaju od država članica da prodaja nedopuštenih droga, uključujući kanabis, 'bude kažnjiva učinkovitim, razmjernim kaznama', ali ne ograničavaju osobnu potrošnju. Komercijalna legalizacija također je nekompatibilna s međunarodnim ugovorima, uključujući UN-ovu jedinstvenu konvenciju o opojnim drogama iz 1961., iako se zemlje poput Kanade i Urugvaja nisu suočile s ozbiljnim posljedicama otkako su krenule u legalizaciju.

Kao rezultat povratnih informacija EU-a, Njemačka je prošlog mjeseca razvodnila svoje opsežne planove legalizacije, a ministar zdravstva Karl Lauterbach primijetio je da je njegov početni prijedlog 'propao' i da će revizija morati 'ići novim putem'.

Ažurirani zakon sada ima cilj dopustiti privatnu konzumaciju i distribuciju kroz neprofitne skupine, a također navodi potencijal pilot-projekta testiranja prodaje u medicinske svrhe u maloj skupini licenciranih trgovina.

Evropska građanska inicijativa?

No izdvojeni neuspjesi ne odvraćaju zagovornike koji inzistiraju na tome da će legalizacija poboljšati zaštitne mjere unutar industrije te pomoći u zaštiti mladih i borbi protiv ilegalne trgovine drogom, a da se pritom ne naškodi širem bloku.

'Postoji mnogo zemalja koje vide da su politike zabrane bile neuspješne', rekao je Dirk Heitepriem, zamjenik predsjednika Njemačke udruge industrije kanabisa. 'Jako sam optimističan i smatram da ćemo dugoročno pronaći rješenje, pronaći okvir za članice EU-a da legaliziraju kanabis, dok drugi ostaju na svom stajalištu - ‘ne, ovo nije naša šalica čaja’', rekao je Heitepriem.

Potencijalno rješenje bi, prema Rookmakeru, bilo da pokrenu europsku građansku inicijativu za potporu legalizaciji. To je mehanizam koji građanima omogućuje predlaganje politika EU-a Komisiji ako prikupe najmanje milijun glasova.

U studiji iz 2022. više od polovice (55 posto) ljudi u osam evropskih zemalja reklo je da su za legalizaciju marihuane, prema londonskom strateškom savjetničkom društvu Hanway Associates.

'Legalizacija kanabisa mogla bi biti 101. građanska inicijativa', rekao je Rookmaker, napominjući da Komisija trenutno razmatra 100. inicijativu, koja poziva na povezivanje svih europskih glavnih gradova brzim željezničkim linijama. 'Na ovaj način mislim da možemo napraviti velik korak naprijed', ustvrdio je.

Zbog toga se kreatori politike poput Vobořila nadaju da će rasprave o legalizaciji kanabisa unutar EU-a rasti u nadolazećim mjesecima. 'To će se u jednom trenutku posvuda dogoditi. Mislim da se ne može zaustaviti', dodao je Vobořil.  (SB)