.

 

 

 

 

 


.

Izložba Fabricea Dekonincka prilika je da vidimo rad čovjeka koji je ozbiljno vrijeme,

energiju i emocije angažirao na temi sjećanja, te utjecajem tih sjećanja na naše društvo danas".  U srijedu, 19. aprila 2023. godine, bit će upriličeno zvanično otvaranje treće fotografske izložbe u okviru ovogodišnjeg programa 28. Izdanja Modula Memorije.

U pitanju je izložba "Između strahova i nade", belgijskog fotografa Fabricea Dekonincka, koja prati postratni život ljudi u Bosni i Hercegovini i priča priče o Prijedoru, Srebrenici i Sarajevu.  Izložba će biti otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH sa početkom u 17.30 sati i bit će postavljena do 9. maja.

Direktor J.U. MES, Nihad Kreševljaković, govoreći o razlozima zbog čega se ova izložba našla u program Modula Memorije, istakao je posvećenost fotografa istini i sjećanjima:

"Postoji više razloga zbog kojih je izložba 'Između strahova i nade' nama važnaFabrice na ovom projektu radi već više od tri godine. Iza njegovih fotografija su godine intenzivnog rada i istraživanja kome se pasionirano posevetio. Vjerujem da je ova izložba vrijedan doprinos u kontekstu teme suočavanja sa prošlošću u kome imamo perspektivu čovjeka koji nije iz naše zemlje ali čija je sudbina njegov um bukvalno okupirala u proteklim godinama.

Njegov pogled nam pomaže sagledati stvari iz drugačije perspektive i mislim da odavno nismo imali priliku predstaviti rad nekoga ko se sa tolikom posvećenošću bavi našom nedavnom prošlošću. Njegov fokus je na Srebrenici, Prijedoru, Kozarcu i Sarajevu. Izložba Fabricea Dekonincka prilika je da vidimo rad čovjeka koji je ozbiljno vrijeme, energiju i emocije angažirao na temi sjećanja, te utjecajem tih sjećanja na naše društvo danas".

"Kad je počeo rat u Bosni i Hercegovini, ja sam imao 24 godine. Pamtim i sad koliko su me slike nasilja i brutalnosti potresale. Čak i godinama kasnije, nisam mogao razumjeti razloge tog rata. Stoga sam 2020. godine odlučio krenuti u drugo poglavlje svog projekta o uspomenama, u namjeri da rat u Bosni i Hercegovini istražim kroz svjedočenja onih koji su ga preživjeli. Kad sam prvi put došao u Bosnu i Hercegovinu, zaprepastilo me saznanje da Dejtonski mirovni sporazum i dalje upravlja zemljom… Više od dvije i pol godine sam tragao za ostacima historije nasilja na pojedinim mjestima u Bosni…

Moje djelo oslikava portret bosanskohercegovačkog društva koje je zaglibilo u vlastitoj prošlosti i čiji je dobar dio mlađih generacija razočaran i želi napustiti zemlju u potrazi za boljom budućnošću. Postratno je to društvo čije rane nisu zaliječene i koje se, usljed pomanjkanja političke volje, još nije pozabavilo ključnim pitanjima poput istine, pravde i odštete za žrtve. Teško je tu pričati o pomirenju u tako jednoj mračnoj zbilji. Srećom, nade ima. Pronašao sam je u onome što je u nasljeđe ostavio pokojni Jovan Divjak, heroj odbrane grada Sarajeva, aktivista za mir i ljudska prava koji se nikad nije prestao boriti za multietničku i pluralnu Bosnu i Hercegovinu. Ova izložba je njemu u čast", navodi u tekstu napisanom za izložbu Fabrice Dekoninck.

Ulaz na ovu izložbu je slobodan za sve posjetitelje i posjetiteljice.   (SB)