.

 

 

 

 

 


.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Igor Stojanović komentirao je izbor delegata u srpski klub

Doma naroda BiH te trzavice koje su nastale na relaciji Naša stranka - SDP upravo zbog formiranja vlasti na državnoj razini.  Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Igor Stojanović komentirao je izbor delegata u srpski klub Doma naroda BiH te trzavice koje su nastale na relaciji Naša stranka - SDP upravo zbog formiranja vlasti na državnom nivou. 

Potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić je jučer kritizirala Pokret za državu, a posebno SDP kazavši da "serviraju BiH Dodiku na pladnju". Stojanović je u programu BHT1 kazao kako se ne slaže s njom. 

"Ne mislim da je SDP servirao državu, niti je to ikada uradio, niti bi ikada uradio. Prvi put smo došli do toga da u RS-u se možemo nešto pitati ako uzmemo u obzir povijest izbora u RS-u gdje nikada probosanske stranke s retorikom koja govori o zaštiti države, nisu imale priliku da izaberu delegate u Domu naroda i prvi put se može desiti da jedan takav delegat bude izabran. Mislim da je to ipak neki napredak u odnosu na prethodni period", kazao je Stojanović. 

Kritiku Sabine Ćudić smatra bespotrebnom zbog toga to "stranačka prepucavanja neće građanima donijeti ništa dobro"

"Proces još nije završen, tek treba da se uđe u odabir deelegata. Mislim da treba sačekati cijeli taj proces. Ali njihovu reakciju je vjerovatno isprovocirala izjava Vojina Mijatovića gdje je rekao da u suštini niko iz Naše stranke ne treba biti premijer u KS. Smatram to bespotrebnim u ovom delikatnom trenutku kada bi se možda stvari mogle probuditi na političkoj sceni u RS-u, kada možemo ostvariti da SNSD nema kao u prošlom mandatu četvrtog izaslanika u Domu naroda", rekao je. 

Na pitanje da li Mijatović sebi uzima previše za pravo kada komentira formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo s obzirom na to da je iz Banje Luke, Stojanović kaže kako je njegovo ponašanje na tu temu bespotrebno, ali da nije ni bitno s obzirom na to da se ne pita o formiranju vlasti u KS. 

"On uvijek ima ekskluzivne izjave koje ja smatram bespotrebnim. Sad bih ja trebao reći da nije stvar Banje Luke ko će biti premijer u Sarajevu. Prošli mandat smo do toga došli dogovorom, tako će biti i ovaj put. Ni Vojin Mijatović niti bilo ko drugi iz Banje Luke i drugih dijelova BiH neće sudjelovati u tome", rekao je Stojanović. 

Međutim, bez obzira na to čime je potaknuta, reakcija Sabine Ćudić čini se opravdanom s obzirom na to da ako SDP nastavi forsirati svog kandidata za Dom naroda BiH, SNSD će dobiti četvrtog delegata. 

"Smatram da bi to bila situacija koju smo kritizirali mi u prošlom mandatu u kojem bi se faktički SNSD-u dao mehanizam za blokadu. Mislim da je još uvijek rano govoriti o tome i da izjava Vojina Mijatovića ne znači da će se to tako i desiti", kaže Stojanović. 

On objašnjava da dogovore o tome vode Vojin Mijatović i Nermin Nikšić. 

"Vojin Mijatović je u direktnoj komunikaciji s predsjednikom koji trenutno vodi čitav proces i za Dom naroda FBiH i u RS-u. Moj stav je da treba sve učiniti da SNSD ne dobije mehanizam od četiri izaslanika. Nismo to uspjeli na nivou FBiH što zbog Schmidtove odluke što zbog izbornog rezultata HDZ-a. Ali u ovom slučaju mislim da treba dobiti nekoga ko će zagovarati drugačiju politiku. Mi u SDP-u ne vidimo posebnu razliku između stavova SNSD-a i SDS-a i PDP-a kad je u pitanju BiH i budućnost BiH, zato bi trebali dobiti političku snagu iz RS-a koja bi zagovarala jačanje države, a ne razgradnju ili prepadanje odlukama što je obično dolazilo iz RS-a", naglašava Stojanović. 

Na pitanje novinara šta ako se Mijatović ogluši o stranačke organe i prepusti Dodiku četvrtog delegata, Stojanović kaže da će snositi posljedice. 

"Mislim da će imati određene konsekvence takav postupak. Predsjednik Nikšić s Mijatovićem vjerujem da kontrolira proces i kao što sam rekao to su i moja očekivanja da ne dozvolimo SNSD-u da ima mehanizam blokade", zaključak je Stojanovića   (SB)