.

 

 

 

 

 


.

Advokat bivših logoraša Bogdan Ivanišević kaže nam da će se tužbom obratiti 

Ustavnom sudu protiv odluke gdje postoji rok od mjesec dana nakon dobijanja rješenja Satko Mujagić preživio je dva logora, Omarsku i Manjaču, gdje je bio izložen najstrašnijim mučenjima, patnjama i poniženjima. Preživio je i doživio da se njegova golgota ospori javno. Jedan je od podnosilaca prijave protiv novinara i vlasnika televizije "Happy" Milomira Marića nakon što je u februaru ove godine sa rediteljem Predragom Antonijevićem iznio niz lažnih tvrdnji.

Imeđu ostalog naveli su da logori Omarska, Keraterm i Trnopolje, kroz čiju je golgotu prošlo hiljade Bošnjaka i Hrvata, od kojih su mnogi ubijeni na najzvjerskije načine, "nisu bili nikakvi koncentracioni logori, nego sabirni centri otvorenog tipa u kojima su Bošnjaci i ostalo nesrpsko stanovništvo tražili utočište i sigurnost".

MARIĆ MOŽE PRIČATI ŠTA HOĆE:  Nakon što je Vijeće Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) Srbije obustavilo postupak izricanja mjera pokrenut prema televiziji Happy, Mujagić za Oslobođenje kaže da je prva reakcija bila razočarenje.

-Međutim kada sam pročitao kompletnu odluku onda se tu vide dva jako pozitiva elementa. Prvo, da je opšta obaveza medijskih usluga da obezbijede slobodno, istinito, potpuno i blagovremeno informisanje, kao i da prije objavljivanja određene informacije provjeri njeno porijeklo, istinitost i potpunost. Konkretno o Fikretu Aliću rečeno je da je imao tubrekulozu, da je vodan po cirkusima, što je glupost. Isto tako po odluci voditelj Marić može da priča šta hoće, ali mora paziti da ostane u tim zakonskim okvirima i što je najbitnije pružioci usluga trebaju obratiti posebnu pažnju kad iznose informaciju u vezi s događajima koji se odnose na ratne sukobe, poštujući dostojanstvo ličnosti, kazao je Mujagić.

"Imam dvije poruke, jedna je za našu državu, reagujte već jednom, nađite način, zaštite nas makar u miru, kako znate i umijete. Druga poruka je direktno Mariću, njemu bih poručio samo neka nastavi, neka iznosi laži, neka me pljuje javno, naredni put kada samo spomene moje ime ići ću u ličnu pravnu borbu sa njim. Ovog puta smo išli kolektivno jer je osim mene vrijeđao žrtve rata i logoraše, a narednog puta neće biti tako, kazao je za Oslobođenje predsjednik Udruženja logoraša Kozarca Fikret Alić nakon odluke REM-a.

BORBA DO KRAJA:  -Ovo je jako bitno, jer je REM državni organ i oni su ovim rekli za sve elektronske medije u Srbiji da se ova tri principa moraju poštovati, a to je istinito, objektivno informisanje, poštovanje i dostojanstvo žrtava i uvažavanje presuda Haškog tribunala. U zaključku nisu imali većinu da našu prijavu odobre, usvoje, postupak je obustavljen, nije ni odbijena, a nije ni uvažena , tako da namjeravamo ići na sud i da se borimo do kraja, naglašava Mujagić.

Uprkos izostanku sankcija ističe da su zadovoljni sa ova tri zaključka da postoji neka granica dokle se smije ići u komentarisanju i izjavljivanju stvari koje su u vezi sa žrtvama ratnih zločina, kao i Haških presuda.

-Agencija REM je ipak državna, a nije potpuno ni neutralna na osnovu onoga što sam ja dosad vidio, ali s druge strane sam se nadao da će reći da smo u pravu. Umjesto da donesu odluku i zaključe ono što su već rekli da je i Marić prekršio zakon, oni su tu stali. Ne znam kako su mogli obustaviti postupak, trebali su reći "nemamo većine i onda odbijamo žalbu" ili su ga trebali kazniti, a ovako je ostalo nekako da visi u zraku, kao neriješeno. Kad se pročita zaključak djeluje kao da smo mi izgubili, jer prijava nije uvažena, međutim kad se malo bolje pročitaju argumenti onda se vidi da su naši argumenti potpuno uvaženi (vrijeđanje Fikreta Alića i ostalih logoraša, te prihvatanja činjenica iz presuda Haškog tribunala). To je bitno za sve buduće Mariće i medije koji budu uzimali u usta događaje devedesetih i ismijavanje žrtava, kao i negiranje sudskih presuda, poručio je on.

Advokat bivših logoraša Bogdan Ivanišević kaže nam da će se tužbom obratiti Ustavnom sudu protiv odluke gdje postoji rok od mjesec dana nakon dobijanja rješenja. -Ima još dosta vremena da razmislimo šta ćemo sve uneti u tu tužbu, kaže Ivanišević.  Za komentar Milomira Marića, vlasnika i novinara televizije Happy ostali smo uskraćeni, budući da nije odgovarao na naše pozive.  oslobodjenje.ba