.

 

 

 

 

 


.

Zajednička komisija Ministarstva i mještana će izlaskom na lice mjesta riješiti primjedbe iz Kozarca i okolnih naselja, 
a Jusuf Arifagić iz Kozarca, vlasnik kompanije Arifagić Investment naglašava da je ključno pitanje zašto su onda godinu hodali, dogovarali, pregovarali, organizovali proteste ako smo na kraju mislili pristati na trasu Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a nedavno je povukao veto, koji je prethodno uložio na Plan parcelacije za autoput Banja Luka - Prijedor prema skraćenom postupku od 17. februara. Do odustajanja od postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda došlo je jer su se predstavnici mjesnih zajednica kojima je bila sporna trasa autoputa usaglasili s resornim ministarstvom o formiranju zajedničke komisije koja će usaglasiti sporna pitanja.
 
Kako je ranije kazao Senad Bratić, poslanik u NSRS-u iz Koalicije Zajedno za BiH, zajednička komisija će imati 15 članova i izlaskom na lice mjesta rješavala bi sve primjedbe mještana Kozarca i drugih naselja koja se nalaze na trasi ovog autoputa. Jusuf Arifagić iz Kozarca, vlasnik kompanije Arifagić Investment, kaže da nije bio prisutan na tom sastanku, te da ne zna da li je formirana i ko će biti u toj komisiji.  Zašto je povučen veto, to oni najbolje znaju. Moje je ključno pitanje zašto su onda godinu hodali, dogovarali, pregovarali, organizovali proteste ako smo na kraju mislili pristati na trasu? Zašto smo skupljali i slali dopise obrazlažući zašto autoput ne treba da prođe sadašnjom trasom? Nije put planiran jučer, trebalo je davno otvoriti pregovore i staviti na uvid. Niko nije protiv autoputa, ali je trebalo naći kvalitetno rješenje, ističe Arifagić.
Dodaje da je razgovarao i sa gradonačelnikom Prijedora, kazavši da je i on svjestan da će to negativno uticati na potencijalne investitore.
 
Rekao je da je od ministrice Golić dobio instrukcije kako može doći do malog pomjeranja, da li je to 20 ili 50 metara desno ili lijevo, neko optimalno rješenje, ali da značajnije izmještanje ne dolazi u obzir. To u praksi znači da će ipak autoput proći kraj firme SB Laser uz njene temelje, da će proći ispred mojih štala, da će proći ispred ukrajinske crkve. Još ima nade da proradi ljudski razum, da se nađe kvalitetno rješenje, ističe Arifagić dodajući da 500 metara južnije “imamo potpuno pustu, zaraslu zemlju”.    www.oslobodjenje.ba