.

 

 

 

 

 


.

Objavljujuci tekst o tragicnom slucaju Rizada Hozića na nasoj maticnoj stranici KozaracMutnik odlucili smo pokrenuti akciju posredstvom Sevapa da bi na najbrzi moguci nacin mogli pomoci Rizadu. Kao sto ste upoznati Sevap je odradio mnoge akcije i to veoma uspjesno sto se da vidjeti na pocetnoj u prilozenoj dokumentaciji. Ja se nadam  da ce i ova akcija biti uspjesna jer vremena je malo , a mozemo ako hocemo.Dalje prenosim cjelokupni tekst o tragediji koja je zadesila ovog siromasnog covjeka!!!

 

Može li čovjek pisati objektivno, bez emocija kada uđe u prostoriju i kada ugleda pogled bića koje vapi za pomoć.Velike oči traže spas i pomoć i gledajući sve to osjeća se miris koji izbija iz njegovih rana, onako kiselkast i čudan, neopisivo teško, da čovjek ekspoldira.Kako je tek njemu. Mogao bih još puno toga da napišem, ali mislim da nije potrebno.
Naš sugrađanin, Rizad Hozić, živi sa svojim bratom. Brat mu je bolestan psihički. On čudno gleda šta se oko njega sada zbiva.
Rizad je gol, leži pod jednom dekom drhtao je od hladnoće...ne kreće se već par mjeseci.

Bolest od koje boluje još nije utvrđena, jer je kako smo dobili informacije u par navrata vraćen iz bolnice uz objašnjenje da ga neko okupa, prikupi potrebnu dokumentaciju, a zatim ponovo dovede.
Dok Šahbaz Rahmić, Asim Halilović – Miško uz pomoć Mirne skidaju zavoje, peru tijelo i previjaju rane grubim rukama on kao da se zabavlja, zadesila nas je prava tragedija.


Soba puna tame i neživota,  te žive rane na čovjeku sada su dopirale do nas, od očiju pa onda do srca. Plač i drhtanje bili su sve prisutniji.
Rizad koji je prepušten na milost i nemilost samom sebi, živi ovako bolestan u neljudskim uslovima života, bez hrane i pića, bez higijenskih i drugih osnovnih potrepština.
Ovdje nema ni dovoljno zraka da se diše.
Odmah smo se dali u akciju i prikupili nešto hrane, odjeće i drugih prijeko potrebnih stvari.
Asim i Sabhad sutra će organizovati hitnu pomoć kako bi se Rizad prebacio u bolnicu.
O svemu nas je obavijestio efendija Mirsad kojem se ovim putem i zahvaljujemo.
On je u džamiji, a zatim i u čaršiji prikupio nešto novca za pomoć ovom čovjeku.

Građani priskočili u pomoć, institucije ne mare mnogo

Objavili smo tužnu priču preživljavanja našeg sugrađanina, prijatelja, komšije i građani su sve više počeli da se odazivaju ovom humanom gestu.
Svi dolaze da ponude svoju pomoć, a vraćaju se uplakani, nervozni, ljuti...
Imamo neprospavane noći od kada smo saznali za ovo, može da se čuje od prisutnih.Dokumentacija za slanje Rizada u bolnicu je prikupljena i kompletirana ali on jučer nije primljen zbog kako nam je potvrđeno nadolazećih praznika.Glavni akteri akcije su odmah pristupili alternativnom rješenju i privatno angažovali medicinsku sestru kako bi se unesrećenom dala infuzija, a angažovan je i kućepazitelj koji će da ga njeguje.
Nekoliko članica Udruženja žena Donja Ljubija se javilo da obezbijede pripremanje hrane i pića.
Kada zbrinemo Rizada u bolnicu u planu je zbrinjavanje njegova psihički oboljelog brata i pouspješavanje uvjeta života u njihovom stanu.
Jučer su na naš poziv na lice mjesta izišli i reporteri i novinari Dnevnog Avaza i televizija ATV iz Banja Luke.

 Vase donacije mozete uplatiti na konto Sevapa koje se nalazi u Austriji a gdje ce nas Jasmin Kulasic koji  cesto odlazi za Bosnu sve donacije predati licno uz popratne slike.

Kulasic Jasmin
Kasernstrasse 96   
8041 Graz / Austria
Broj konta:00001-528819 EUR
Iban:
AT292081500001528819
Swift Code:
STSPAT2G
Steiermärkische Bank und
Sparkassen Aktiengesellschaft

Broj : 20815
 
U nastavku  teksta procitajte potresnu pricu ovog na izmaku snage naseg sugradjanina Resida Hozica!!!
 
¨Iza zatvorenih vrata omanjeg stana jedne od zapuštenih zgrada stare rudarske varošice Ljubije, kod Prijedora, posljednja tri mjeseca dešava se možda jedna od najšokantnijih ljudskih drama današnjice. Epilog ove stravične priče  u kojoj se tijelo nepokretnog Rizada Hozića (57), danima bukvalno raspada lako je predvidjeti, jer samo čudo ovog čovjeka koji je u bolesti ostao sam i na teretu starijeg i psihički bolesnog  brata, može izvući od sigurne smrti.

Rizad je u tri mjeseca bolesti izgubio punih 25 kilograma. Posljednjih 18 dana, kaže da ništa ne jede.

Tek pokoji fildžan kafe i poneka cigareta... Ogromne rana na nozi i na leđima ga ne bole, jer noge koje su ga odjednom «preko noći izdale i oborile u krevet» odavno ne osjeća. Zato vidi svoju butnu kost ispod oguljenog i raspadajućeg mesa čiji se nesnosni smrad uvukao u sve pore stana kojeg dijeli s bratom Nijazom (67).

Ni Rizad a ni Nijaz koji teško bolesnog brata izdržava od mizerne penzije koja iznosi svega  167 maraka ne znaju od čega Rizad boluje, ni kakva mu je dijagnoza. Nijaz samo zna  da se brat prije tri mjeseca požalio da ga bole noge.

-Legao u krevet zdrav, ujutro iz njega nije mogao ustati. Otad leži. I duša me boli da ga gledam ovakvog. Ni infuzije, ni tableta, ni kućne njege, ni previjanja... Što je najgore stalno mokri pod sebe, a ja mu ne mogu pomoći. Bio je na nekakvim pretragama, al kratko. Vrate ga kući, pa opet nanovo. Prije dva dana golog smo ga u tačkama snijeli do kola hitne, a oni ga vratili, da ga okupamo. Treba za bolnicu pa ne može tako prljav. Da je i pseto bolesno trebalo bi mu priteći u pomoć, a kamoli čovjeku koji se ovako pati. –priča Nijaz koji dok priča o bratu ne podiže pogleda.

Prije dva dana u neviđenu tragediju Hozića uključilo se i nekoliko mještana Donje Ljubije na čelu sa lokalnim efendijom. Priznaju da bi to učinili i ranije da su znali šta se dešava s Rizadom koji bi u utorak, po tvrdnji mještanina Ahmeta Rešidovića trebao u banjalučku bolnicu.

-Ići ću do tamo s njim. I ukoliko ga ne prime na liječenje budite sigurni da ću ga ostaviti na cesti, jer ga  ovakvog kakav je sad, a čovjek je živi mrtvac ne mogu i ne smiju  vratiti u Ljubiju.  O njemu ne može brinuti psihički bolestan brat kojem također treba pomoć, jer u stanu u kojem žive nema ni vode a uskoro ako neplate dugovanja za električnu energiju neće biti ni svjetla - kaže Ahmet i sam šokiran saznanjem da je neviđena  ljudska tragedija Hozića, tu u maloj Ljubiji gdje svak svakog zna, toliko dugo bila samo problem bolesne braće.

Rizad Hozić jučer je primio i svoju prvu infuziju. Komšije koje su se uz Islamsku zajednicu u Donjoj Ljubiji  uključile u ovu ljudsku tragediju kupile su i sanitetski materijal za previjanje Rizadovih strašnih rana. Privremeno je angažovana i medicinska sestra. No to je, po tvrdnji onih koji pomažu bolesnu braću samo privremeno rješenje koje će potrajati samo dotle dok se ne potroše prikupljena i skromna novčana sredstva.