.

 

 

 

 

 


.

 

Danas, kako je svanuo još jedan za ovo doba godine neuobičajeno lijep i topao dan, zaputili smo se u posjetu Rizadu. On već šesti dan boravi u prijedorskoj bolnici na Urijama.Vedar i pun života na naše iznenađenje Rizad je izgledao kada smo se pojavili.

Dobio je snagu života, ojačao je od nekoliko infuzija i transfuzija krvi koje je primao prethodnih nekoliko dana. Prisutna je vedrina na njegovom licu. Razgovor. Sada i nešto pojede sam...On se sa nama šalio, pitao za prijatelje i komšije, čak je poželio i da ide kući.Kaže da mu je dosadilo boraviti u bolnici. On je danas na poklon dobio radio, za kojim je prošli put izrazio želju.Sve to je prekinula jedna bolna istina kada je prekidajući njegov razgovor medicinska sestra priupitala da li ima ženu i djecu, porodicu, zašto ga najmiliji ne obilaze.Najednom potišten pogled, nije izustio niti jednu riječ, a mi primjetismo uplakane krupne oči...Odnos doktora i medicinskog osoblja bio je na najboljem nivou i to je za pohvaliti.Njega je bila jako profesionalna i korektna cijelo vrijeme tokom našeg današnjeg boravka.Iako su nas doktori uvjeravali u suprotno mi još uvijek imamo osjećaj i vjerujemo da će ova borba završiti pozitivno.Ljekarski konzorcij je danas donio odluku prema kojoj Rizad ostaje u bolnici do  24 januara.Od tog dana brigu o njemu treba da preuzme neko drugi. Da li će uspjeti da se iznađe neko dobro rješenje ostaje da se vidi. Ovih dana će biti izvršena dezinfekcija i renoviranje njegovog  stana u kojem bi on mogao provesti neko vijeme na kućnom liječenju u angažovanje kućnog medicinskog osoblja, no niko ne zna koliko to može da potraje i koliko će novca biti potrebno.Realno rješenje je adekvatna ustanova ali se postavlja pitanje svima nama šta ako se ta ustanova ne pronađe.Renoviranje stana preuzeće Humano brdo, koje će angažovati i platiti radnu snagu od prispjelih donacija.

(Akcija koju je KozaracMutnik pokrenuo preko svoje humane fondacije SevapInfo je u toku, odaziv nasih donatora je dobar. Nadam se da cete citajuci ovaj tekst i sami postati jedan od donatora za ovog napacenog covjeka Rizada Hozica gdje se sudbina poigrala sa njim i njegovim zdravljem. (Sudo)

Izvor: MojPrijedor.Com