.

 

 

 

 

 


.

Svi znamo koliko je teško organizirati, a još teže i očistiti kuhinju. Prljavo posuđe i masni tanjiri su noćna mora mnogih ljudi.

 Ali postoji i nekoliko brilijantnih trikova koji vam mogu pomoći u kuhinji i njima ćete se rješiti makar dijela frustracija.

1. Brzo vađenje sjemenki iz povrća – Upotrijebite kašiku za sladoled kako biste uklonili sjemenke iz bundevica ili tikvica. To je najlakši način.
2. Pokupite suvišnu masnoću iz jela – Kako biste skinuli mast koja pluta u jelu koje ste upravo skuhali možete umotati kockice leda u krpu i njome prelaziti preko površine hrane. One će se ponašati kao magnet i privući će mast prema sebi. Mast će se skupiti na krpi i sa nje je vrlo lako ukloniti.
3. Koristite se plastičnom folijom kao profesionalni kuhar – Uvijek je držite u frižideru. To spriječava njeno lako cijepanje i održava njenu ljepljivost. Na taj način ćete izbjeći sve potencijalne frustracije koje se vezuju za njenu upotrebu.
4. Lakše ogulite voće – Ljuštenje voća je nekada naporno. Međutim, ako ga stavite u rernu na 15 sekundi, kora voća će vrlo lako silaziti sa njega. Vrijedi pokušati.
5. Ljušćenje kuhanih jaja – Dodajte malo sirćeta u vodu u kojoj ćete kuhati jaja. To je samu ljusku učiniti manje ljepljivom i mnogo lakše ćete ih oguliti.
6. Iscijedite više soka iz voća – Kako biste iscijedili i posljednju kap iz limuna, prvo ga ohladite u frižideru i potom ga zagrijavajte nekih 10 sekundi.
7. Rendanje sira bez nereda – Držite sir u frižideru nekih sat vremena prije samo rendanja. On će tako očvrsnuti i neće se lijepiti za rende, a i daleko lakše ćete ga posuti po hrani koju pripremate.
8. Sjecite luk bez suza – Stavite luk u frižider na pola sata prije nego što ga krenete sjeći i pozdravite se jednom zauvijek sa tim iritantnim suzama.
9. Mudar način za kuhanje tjestenine – Kako biste spriječili pjenu da se preliva preko vrha lonca i izliva, dijagonalno na njegov gornji kraj stavite drvenu kašiku. Ona sprječava pjenu da se previše podigne i prelije.
10. Pečenje piletine – Uvijek držite pileća prsa okrenute nadole. Sa obzirom da bijelo meso sadrži najviše mesa, trebalo bi ga držati što bliže samom izvoru toplote.

Kozarac

Domaća kuhinja