.

 

 

 

 

 


.

Za tijesto za otprilike 30 komada:

400 ml vode

130 ml ulja

400 g brašna i 1 kašica praška za pecivo

1 vrhom ravna kaškica soli

5 jaja

Za prženje:

1 – 1,5 l ulja

Za agdu:

1 l vode

700 g šećera

priprema:

1) Prvo pripremite agdu. Da se želiš i dan prije napraviti, jer se mora dobro ohladiti. Pomiješajte vodu i šećer u loncu i stavite kuhati. Od trenutka kad sve kuha, potrebno je još oko 15 min bez poklopaca da se agda skuha. Maknite lonac s vatre i ostavim da se potpuno ohladi.

2) U drugu loncu pomiješajte vodu, ulje i tako stavite kuhati. Brašno (pomiješano sa praškom za pecivo) dodajte jednom. Sad je potrebno da konstantno miješate, dok ne stvarate izjednačeno tijesto (slično onom koji se pravi za prinčeve krofne i eklere). Da biste trajali oko 2-3 min i na dnu šerpe ćete gledati tanke bijele tragove.

3) Prebacite ga u posudu za miješanje i ostavite da se ohladi (ne potpuno – ono treba da bude toplo). Da traje oko 20-30 min.

4) Nakon tog vremena, jaja kratko uživaju umutiti pa ih postepeno i uz stalno miješanje (da koristim kuhinjsku mašinu) dodajte u toplo tijesto.

5) Smjesa je jako ljepljiva i gusta, nek vas ne ne zabrinjava. Prebacite je u klasičnu špricu za tulumbe ili u špric kesicu sa zvjezdastim nastavnicima. Ako koristite špricu, obavezno gornji kraj drvenog djela umočite u ulje, kako biste tijesto lakše istisnuli. Ako koristite špric kesicu, uzmite jednu koja je dovoljno stabilna. Tijelo je jako gusto i ako vam je kesica slaba, može se desiti da će vam puknuti.

6) Zagrijte ulje na srednju vatru (cod mene 5. korak ili 9). Ulje ne smije biti vrelo jer če tulumbe inače brzo izgorjeti a iznutra ostati prije. Tijesto istisnite u toplo ulje. Makazama koje ste umješali u ulje, precizno odredite veličinu.

7) Kadstezavrsili rezanjem tulumbi, zagrijte šporet ponovo na 7. korak od 9, tj. malkice jače. Potrebno u svakih 5-8 min da se ispeku. U tom će se procesu podići na površini, okretirati i nabubriti. Uvijek ih imajte na oku! Kad su poprimili zlatnu žutu boju i kad su lijepo hrskave, ocijenili ih i prebacite u ohlađenu agdu. Tu neka stoje minut ili dva, prije nego što ih uhvate i prebacite u drugu posudu.

8) Bitno: dok tulumbe vadite iz ulja i prebacujete u agdu, šporet ugasite kako bi se ulje ohladilo. Tek kad je opet toplo, špricajte i ponovno pogledajte drugu turu.

9) Kadste su potrošili tijesto i napunili posude gotovim tulumbama, postavili ih i frižider da se ohlade, najbolje preko noći.

10) Korišteni sirup procijedim i saspem u flašu. Koristim ga za serviranje. Ako više volite gusti sirup i da tulumbe prilikom serviranja “cakle”, sirup još malo ukuhajte do željene gustoće.

hanumakocht.at

Kozarac

Domaća kuhinja